Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A mandula fogyókúra-barát, és egy kifejezetten egészséges rágcsálnivaló. Vigyáz a szív egészségére és elég sok más egészségügyi előnnyel bír ahhoz, hogy rajta legyen az 50 legegészségesebb élelmiszerlistáján.
Nézzük csak meg, miért vagyunk ennyire elragadtatva a mandulától és fel is sorakoztatunk néhány kevésbé ismert tény a magról.
A mandula, a mandulafa kemény héjú gyümölcse a Prunus család tagja. Ez a kategória a csonthéjasok egy alkategóriája, mely magába foglal más ehető gyümölcsöt termelő fákat és cserjéket, mint a cseresznye, a szilva, az őszibarack és a nektarin.
Így nő a mandula:
A mandulával rokon gyümölcsök és magok a rájuk allergiásoknak ugyanolyan vagy hasonló allergiás reakciókat okozhatnak.
Egy marék mandula, csak úgy, mint az ugyanakkora adag kesudió és pisztácia, 160 kalóriával egyenlő. A mandula ráadásul több kalciumot tartalmaz, mint bármely más mag, és közel 9 gramm telítetlen, vagyis a szív számára egészséges zsírt tartalmaz, emellett 6 gramm fehérjét és 3,5 gramm rostot is találunk a maréknyi adagban.
Ha a mandula csomagolásán az van feltüntetve, hogy “pirított”, ez nagy valószínűséggel hozzáadott transz vagy más egyéb zsírsavakkal való pirítást jelez – híva fel a figyelmet dr. Judy Caplan a Health.com orvosa. Éppen ezért érdemes kutatni a “nyers” vagy “hozzáadott zsírok nélkül” pirított mandula után.
Két nagy szalmonella járvány után, egy 2001-ben és egy 2004-ben ütötte fel fejét, a nyers kaliforniai mandulát, mint ahogy minden más élelmiszert is, tüzetes vizsgálat alá vetették. 2007-ben az USDA ennek következtében előírta a termelőknek a mandula pasztőrizálását értékesítése előtt. Az FDA jóváhagyott több pasztőrüzési módszert is, melyek bizonyítottan megszabadulnak a lehetséges szennyeződésektől a minőség romlása nélkül. Ugyanakkor a mandula pasztőrözésének ellenzői azzal érvelnek, hogy ezen módszerek, a pasztőrizáló propilén-oxid folyamatok nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a szalmonella, mert az EPA besorolása alapján a propilén-oxid az emberi szervezetre rákkeltő hatással van.
Amire szükséged lesz: mandula, egy kevés általad választott édesítőszer, víz és egy turmixgép!
Egy 2006-os kutatás szerint, mindössze egy marék mandula tartalmaz egy csésze brokkoli vagy zöld teában megtalálható azonos mennyiségű polifenolt, antioxidánst, mely segít leküzdeni a szívbetegségeket és a rákot.
Forrás: huffingtonpost.com