Utánpótlás - SportVitalitás - SportVitalitás

Utánpótlás - SportVitalitás

A TÁPLÁLKOZÁS E KORBAN MEGHATÁROZÓ JELENTŐSÉGŰ – A MAJDANI FELNŐTT EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁT, ÉLETMINŐSÉGÉT HATÁROZZA MEG, HISZEN E KORSZAKBAN ALAKUL KI ÉS FEJLŐDIK A CSONTRENDSZER, AZ IZOMRENDSZER, A HORMONÁLIS RENDSZER, AZ IDEGRENDSZER. ERŐTELJES A NÖVEKEDÉS, A SZELLEMI FEJLŐDÉS. E KORSZAK TÁPLÁLKOZÁSI HIBÁINAK EGÉSZ ÉLETRE SZÓLÓ HOSSZÚ TÁVÚ KÖVETKEZMÉNYEI LEHETNEK

MEGFELELŐ MENNYISÉG, MINŐSÉG AZ ÉTKEZÉSBEN, ÉS MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK!

Mennyiség

Nem többet, de nem is kevesebbet mint szükséges!

 

A napi energiaszükségletet az alapanyagcsere és a fizikai aktivitáshoz szükséges energia határozza meg.

Az alapanyagcsere, a teljes nyugalmi állapotban a szervezet fenntartásához, az életműködéshez szükséges minimális energiát jelenti. Az alapanyagcsere általában a napi összes energiafelhasználás 60-70 %-át teszi ki, míg a maradék 30-40% fizikai aktivitáshoz kötött.

Cégünk dietetikusai, speciális testösszetétel analizátor készülék használatával objektív módon meg tudják határozni az alapanyagcsere energiaszükségletét. (Természetesen egyúttal a test izomzatát, zsírtömegét és egyéb összetevőit s meghatározzuk.)

A teljes napi energiaszükséglet kiszámítása már némileg bonyolultabb. Ehhez is léteznek táblázatok, amelyek elsősorban a napi fizikai aktivitás szintje alapján tartalmaznak szorzókat, amellyel az alapanyagcserét megszorozva kapjuk meg a napi szükséges energiamennyiséget. Ha pontos adatokra lenne szükség, különösen ha már valamilyen problémát kell kezelni, akkor ismét csak ajánljuk dietetikai partnerünket a pontos diéta, energiabevitel, és tápanyag-összetétel meghatározásához.

Minőség

Az egészség megtartásához naponta megközelítőleg 40 féle mikro- és makrotápanyagot kell megkapnia a szervezetnek.

A kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, és az egészséget támogató általánosan ismert(?) alapelvek megtartása mellett e kornak van néhány figyelmet érdemlő sajátossága:

  • a testépítő folyamatokhoz, az izom-csontrendszer fejlődéséhez kielégítő mennyiségű teljes értékű fehérjefogyasztása indokolt. Minél fiatalabb a szervezet annál nagyobb a teljes értékű fehérjeszükséglete.
  • jelentős a kalciumszükséglet, mindkét nemben napi 1000 mg/nap általánosan ajánlott beviteli mennyiség
  • figyelni kell a zsírban és vízben oldódó vitaminok (pl.: D-vitaminszupplementáció jelentősége a csontrendszer megfelelő fejlődése érdekében), egyéb nyomelemek életkornak megfelelő bevitelére.

Szokások

Hosszú távon határozhatja meg a gyermekek táplálkozási szokásait az ebben a korban kialakított életstílus, melyben a családnak döntő szerepe van. A túlsúly és elhízás diagnózisa mellett fokozott szülői figyelmet érdemelne az utóbbi években egyre sűrűbben diagnosztizált pszichés táplálkozási zavarok, melyek igen súlyos következményekkel járhatnak. Ilyen az anorexia, ahol a serdülő gyermek kövérnek tartja magát, még akkor is, amikor már csontsovány.

A bulimia esetén mértéktelen étkezések után, hánytatják magukat a betegek vagy gyógyszerekhez (pl.: hashajtók, emetikumok) nyúlnak a gyors „megszabadulás” reményében. Mindkét esetben feltétlen pszichológusi segítségre van szükség, mely belső lelki munkát a dietetikus gyakorlati szakértelmével támogathatja.

Összegző ajánlás az MDOSZ ajánlása nyomán

  • Napi 4-5 -szöri étkezés biztosítása,
  • Reggeli és minden nap meleg étel,
  • Kornak, magasságnak, súlynak, tápláltsági állapotnak megfelelő energia bevitel, a fizikai aktivitás figyelembe vételével,
  • Alkohol, kávé, cigaretta kerülése
  • Napi friss gyümölcs, zöldség, tej, tejtermék fogyasztása,
  • Napi 1,5-2 liter víz (a többi folyadékon kívül)
  • Édesség, nassolás megszorítása