Fogyni vágyóknak - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Fogyni vágyóknak - Sportvitalitás

Fogyni vágyóknak

Testsúlyunk optimális keretek között tartása kiemelt fontosságú hosszútávú egészségünk megőrzése érdekében. A tartós nem kívánt testtömeg-többlet hozzájárul szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések és cukorbetegség kialakulásához, de összefüggésben van ízületi bántalmakkal és fogamzáskorú nők meddőségével is.

Az átlag populáción alkalmazott testtömeg-index (BMI, kg/m2) segítségével ráláthatunk kóros tápláltsági állapotunk szintjére: 25,0 és 29,9 kg/m2 között túlsúllyal, míg 30,0 kg/m2 felett az elhízás hétköznapinak tűnő, ám annál veszélyesebb diagnózisával rendelkezhetünk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH, 2014) adatai szerint a magyar felnőtt lakosság több mint fele (54%) elhízott vagy túlsúlyos, míg a középkorú férfiak 71%-a sorolható be ebbe a kategóriába.

Milyen mechanizmusok vezethetnek a magas vérnyomáshoz elhízásban?

A megnövekedett zsírszövet-állomány a többi szervünkhöz, szervrendszerünkhöz hasonlóan azt igényli, hogy megfelelő vérellátása legyen. Ez úgy érhető el, ha a szív növeli a keringő verőtérfogatot, hogy a zsírszövet vérellátása is megfelelővé váljon. Megnövekszik a kereslet, majd megnövekszik a kínálat is, így végül megnő a vérnyomás. Ezen kívül a zsírszövetben, a megnövekedett érhálózat miatt nő az egész szervezet ér ellenállása is. A megnövekedett ellenállás viszont szintén emeli a vérnyomást.

Nem elhanyagolható tényező, hogy mindezek mellett a túlsúlyos betegekben megnövekszik a só visszatartás is a vesén keresztül. Ennek oka a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer, és a szimpatikus idegrendszer megváltozott működésében keresendő.

Mekkora a kockázat, hogy Ön is érintett lehet?

Fiatal egyéneknél, a testsúly-gyarapodás is kockázati tényezőként szerepel a magas vérnyomás kialakulásában. A magas vérnyomás azoknál az egyéneknél gyakoribb, akiknek az zsír lerakódás a hason kifejezettebb, úgynevezett „alma típusú” elhízás esetén.

10 kilogramm súlynövekedés 3 Hgmm-el magasabb szisztolés és 2,3 Hgmm-el nagyobb diasztolés vérnyomás értéket eredményez.

Ez a 10 kilogrammos súlygyarapodás, a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázatát 12 százalékkal emeli és 42 százalékkal az agyi infarktusét.

Mit tegyen a túlsúlyos, magas vérnyomásos beteg?

Komplex életmódbeli változás mindenképpen javasolt. Első lépésként legfontosabb a fogyókúra elkezdése szakmai segítség igénybe vétele mellett, és a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása a mindennapokba.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése