Táplálék allergia, intolerancia - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Táplálék allergia, intolerancia - Sportvitalitás

Táplálék allergia, intolerancia

Legyen szó immunrendszerünk kóros reakciójáról (allergia) vagy az immunológiai eltérés nélkül fellépő emésztőrendszeri működéshez kötött zavarokról (intoleranciák): életminőségünk és biztonságunk megőrzése kiemelt fontosságú egy hosszú életen keresztül.

Táplálék allergia

Glutén, rákfélék, tojás, halak, földimogyoró, szója, tejfehérje, diófélék, zeller, mustár, szezám, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek? Ezek az ismerősen csengő, kötelezően jelölésköteles allergének, mégis ezen kívül még rengeteg, mások számára biztonsággal fogyasztható nyersanyaggal szemben tanúsított immunreakció keserítheti meg az allergiás hétköznapjait. E téves immunválasz tünetei lehetnek a bőrkiütések, viszketés, gyomorégés, hasmenés, gyomortáji fájdalom, hányás, súlyos esetben pedig akár anafilaxiás sokkot is generálhat.

Laktózintolerancia

Táplálékintoleranciák esetében általában ne a téves immunreakcióban keressük az okot. Laktózintolerancia esetén a tejcukor(laktóz) emésztéséért felelős laktáz enzim mennyisége csökken le szervezetünkben, így a lebontatlan laktóz a vastagbélbe továbbítódva „megerjed”, kiváltva a kellemetlen hasi görcsöket, puffadást, illetve a fokozott bélmozgásoknak köszönhető hasmenéses állapotot. Ám a tej és tejtermékek teljes elhagyása nem javallott, a benne rendkívül jó hatásfokkal hasznosuló kalcium miatt. Dietetikusunk nyersanyag-válogatással, konyhatechnológiai módszerek oktatásával segít elkerülni a kellemetlen órákat.

Fruktózmalabszorpció

A fruktóz (más néven gyümölcscukor) hasonlóan a tejcukorhoz, gyomor-bélrendszeri panaszokat generál, amennyiben az egyéni tűrőképességnél magasabb mennyiségben juttatjuk be a szervezetbe. Diagnózisához H2-kilégzési teszt szükséges. Életminőségünket kis mennyiségű fogyasztásával megőrizhetjük, melynek beállításában dietetikusunk segédkezik.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése