Egészséges életmódra vágyók - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Egészséges életmódra vágyók - Sportvitalitás

Az egészséges táplálkozás fogalma

Egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Első lépésként tisztázzuk le mit is jelent az „egészséges táplálkozás” fogalma. Sokan egészséges ételek fogyasztását értik alatta. Az „egészséges étel” nem megfelelő kifejezés, hiszen a forgalomban lévő élelmiszerek mindegyike egészségesnek tekinthető. Viszont vannak olyan ételek, italok, amelyek fogyasztása gyakrabban, másoké jóval ritkábban ajánlott. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal a betegségek kockázatát minimálisra csökkenthetjük.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva. Ezzel nemcsak ízletes ételek kerülnek asztalunkra, hanem sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítottunk a szervezet optimális működéséhez.

Miért fontos egészségesen táplálkozni?

Kiknek ajánljuk?

Életmódváltóknak

Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, például hogy mennyi idősek vagyunk, milyen neműek vagyunk, vagy van-e öröklött hajlamunk bizonyos betegségekre, A betegségek többségének kialakulásáért viszont mi vagyunk felelősek életmódunk és táplálkozásunk által. Ezeket a betegségeket hívjuk életmód- és táplálkozásfüggő betegségeknek.

Magyarországon a daganatos betegségekből származó halálozás a világon az egyik legnagyobb. Ez a szomorú statisztikai adat megváltoztatható lenne, hiszen a daganatos betegségek 30-40%-a megelőzhető egészséges táplálkozással.

A kardiovaszkuláris betegségekből származó halálozás is olyan civilizációs probléma, ami sok esetben szintén elkerülhető. Egészséges táplálkozással és életmóddal a szív-érrendszeri betegségek egyharmada megelőzhető.

A fent felsorolt betegségeket sokkal kevesebb idő és energiaráfordítással előzhetjük meg, mint amennyi időt, energiát felemészt a kialakult betegség kezelése, nem beszélve a betegségek okozta rossz közérzetről.

A hétköznapokban a rendszertelen, kevésbé egészséges vagy egysíkú étrend folytatása mellett gyakran érezhetjük, hogy kevésbé vagy csak rapszodikus jelleggel vagyunk energikusak, emésztésünkkel kapcsolatban gyakorta diszkomfortérzet lép fel, vagy saját magunkon is láthatjuk vitamin-és ásványi anyaghiányunknak jeleit (pl.: töredezett körmök, haj, sápadt bőr, stb.). Ha ilyenkor beírjuk a böngészőbe az „egészséges táplálkozás” szókapcsolatot, ezernyi lehetőséggel találjuk szemben magunkat. De vajon el tudunk eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban? Ha definiálni szeretnénk az egészséges táplálkozást, akkor a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztását érthetjük alatta. De mik is ennek az alappillérei?

Az egészséges táplálkozás alapkérdései

Amennyiben kalóriában már hozzájárultunk a megfelelő bevitelhez, nagyítóval körbejárhatjuk arányait:

Vajon megfelelő a rostbevitelünk? Egy átlagos felnőtt ember javasolt napi rostbevitele 25-35g. A megfelelő rostbevitel társított folyadékbevitel (1,5-2liter/nap) mellett hozzájárul emésztési folyamataink rendezettségéhez, segíti csökkenteni a koleszterinszintünket, illetve laktató hatása miatt energiabevitelünk ideális tartományban tartását is előmozdítja.

Vajon milyen mennyiségben és arányban viszünk be zsírt a szervezetbe? A hazánkban oly jellemző eltolódott telített zsírsav-beviteli arány, illetve koleszteringazdag termékek fogyasztása megemeli a szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját.

Vajon mennyire sózzuk az ételeket? A WHO által ajánlott napi konyhasóbevitel 3-5g, mi magyarok átlagban akár 15-17 grammot is magunkhoz vehetünk. A túlzott sóbevitel köztudottan megemelni a szív-érrendszeri, illetve veseeredetű bántalmak előfordulási gyakoriságát.

Egyszerű kérdések, melyek figyelmen kívül hagyása sokszor komplex szövődményekkel jár. Egészségünk menedzsmentje saját kezünkben van, melynek gyakorlati megvalósításában segít dietetikusunk is 😊.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése