Alternatív táplálkozási irányzatok - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Alternatív táplálkozási irányzatok - Sportvitalitás

Alternatív táplálkozási irányzatok

A civilizációs betegségek elkerülésében, megelőzésében egyre jobban teret nyernek az alternatív táplálkozási irányzatok, legnépszerűbb csoportjával a vegetáriánus életmód különböző alfajaival egyetemben. Követésük valóban lehet preventív hatással bíró, ám összeállításában szakmai segítségre van szükség.

Vegetáriánus életmód

A vegetáriánus életmód vallási, ökológiai vagy egyéb egyéni meggyőzésből való követése helyes nyersanyag-válogatással a legtöbb ember számára biztonsággal követhető. A vegetáriánus életmód a tudományos vizsgálatok alapján általában több krónikus megbetegedés csökkent előfordulási gyakoriságával jár, mely a magasabb rostbevitelnek, általánosságban a zsírbevitel minőségi arányainak magasabb fokú odafigyelése és a rekreációs tevékenységek beiktatása végett határozható meg. Ám, ha valaki nem figyel az életmódból adódó hiánypótlásra, több negatív következménnyel is számolhat.

A vegetáriánus életmód „veszélyei”

Függetlenül attól, a hús nélküli élet mely szintjéhez csatlakozunk (ovo-laktovegetáriánus, szemivegetáriánus, vegán, nyers vegán), több nyersanyag megfelelő bevitele hiányt szenvedhet. A kalcium-, vas-, B12-vitamin pótlása alternatív pótlása mindenképpen szükséges, vagy az életmódtól várt pozitív változásokat nem tudjuk kifejezésre juttatni. A mikrotápanyagok megfelelő beállítása mellett megfelelő arányú és minőségű aminosavbeviteli lehetőségeket is kell választanunk, melyben -komplex oktatás keretében- dietetikusunk segédkezik.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése