Hormonális és anyagcsere-zavarok - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Hormonális és anyagcsere-zavarok - Sportvitalitás

Hormonális és anyagcsere-zavarok

Az endokrin megbetegedések széles tünetpalettát okozhatnak, s csak a panaszok részletes megismerése, illetve laborparaméterek levétele után juthat el a kezelőorvos a diagnózishoz. Nincs ez másként a sokszor egy hajóban evező anyagcsere-zavarokkal sem.

PCOS

Korunk népbetegsége, a mozaikszóval (PCOS) emlegetett policisztás ovárium szindróma (policisztés petefészek betegség) az utóbbi években okkal került reflektorfénybe, hiszen előfordulási gyakorisága riasztó méreteket ölt. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában egy igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó, melynek hormonális eredete van. A férfi nemi hormon túlsúlyához kapcsolt esztétikai problémákon túl nagy arányban jelentkezik túlsúly, vérzészavarok és inzulinrezisztencia is, mely kezeletlenül meddőséget okozhat.

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek „éheznek”, ugyanis a sejtek felszínén képződő inzulinreceptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni, így a vérben a normál szintnél jóval magasabb inzulinszint szükséges, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen. Bár az inzulinrezisztenciára rutin szűrővizsgálat nem létezik, diagnózisának diétás kezelését fontos kiemelni, hiszen elhanyagolva egyre közelebb jutunk a cukorbetegség megjelenéséhez.

Cukorbetegség

Magyarországon a cukorbetegek regisztrált száma 10 éves periódust számolva (KSH) 700 000 főre tehető. Cukorbetegségünk komplex menedzsmentjének éppúgy része a szájon át szedhető gyógyszerek vagy inzulin, testi aktivitás mellett a táplálkozás. Ha nem figyelünk magunkra, a tartósan magas vércukorértékek mellett a szív-érrendszeri, daganatos, szemészeti, bőrgyógyászati, veseeredetű megbetegedések gyakorisága is megemelkedik. Szánjunk időt életmódunk megváltoztatására, étkezéseink rendszeresítésére, s hamarosan rutintevékenységként nem fog több időt elvenni az ételek elkészítése vagy éppen a boltban a megfelelő nyersanyagok kiválasztása.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése