Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől? - SportVitalitás - SportVitalitás

Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől? - SportVitalitás

Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli: talán a mákból készült ételek minden magyar tányérján landoltak már egyszer életükben. Népi eledelünknek tekintjük, de így is leköröz több európai ország a termelést tekintve: Csehország 23 ezer tonnát, Törökország 18 ezer tonnát, Franciaország 5,5 ezer tonnát, Németország 2,7 ezer tonnát, míg Magyarország 1,8 ezer tonnát termel évente a kétezres évek adatai alapján. Európában elsősorban élelmiszer-, takarmány (madáreleség)-, olaj és kozmetikai cikkek előállításának céljából termesztik, míg keleten az ópium kinyerése a fő célkitűzés.

Alapvetően maga a mák (Papaver somniferum) egy teljesen ártalmatlan, ám igen hasznos gyógynövény. A boglárkavirágúak rendjébe, és a mákfélék családjába tartozik. Mindamellett, hogy a mákszem magas olaj- (47-53%), és fehérjetartalmú (18-22%), számos alkaloidot is tartalmaz. Természetes forrása a kodeinnek, morfiumnak, valamint a tebainnak, noszkapinnak és papaverinnek. Mielőtt mindenki keze elkezd remegni, a mákszem drogtartalma elenyésző, fő forrása inkább a mák tokja. A tokot zöld állapotában megvágva fehér nedv távozik, mely magas morfintartalmú. Megjegyzem a népi gyógyászatban a zöld tok forrázatával nyugtatták régen a gyermekeket… 

(S az sem elhanyagolandó szempont, hogy a kerti dísznövénynek tartott, nemesített mák alkaloidtartalma nem számottevő.)

1805-ben Friedrich Wilhelm Sertürner patikus izolálta először mákból a morfint, majd előtörhet belőlünk a nemzeti öntudat, mert egy magyar kutató, Kabay János (1896-1936)  vegyész feleségével szabadalmaztatta a  száraz mákgumóból történő alkaloid kinyerését, mely ma is a morfin előállításának alapjait képezi. Kabay János 10 országban szabadalmaztatta eljárását, gyárat alapított, s hamarosan már exportra is tudtak termelni morfinból. A kutatás ezen irányú dinamikus fejlődésének egy sérvműtét vérmérgezéses szövődménye vetett végett, s János mindössze 39 évesen váratlanul elhunyt.

Munkásságukért utólagosan  2016-ban a magyar nemzet hungarikuma kitüntető törvényi címet kapták meg.


Most, hogy kicsit betekintettünk a mák háttértörténetébe, feltehetjük a címadó kérdést, hogy lehetünk-e doppingpozitívak a karácsonyi mákos bejglitől?

A mákszem ópiáttartalmát befolyásolja az elfogyasztott mennyiség, az ópiátkoncentrációja a termésnek, a betakarítási, feldolgozási módszer és az ételkészítési technológia.  Feldolgozás esetén, ha szennyeződik a szem egyéb részével a növénynek, megnőhet az ópiátkoncentrációja. Maga a mosás, áztatás, darálás, és a hőbehatás (pl.: sütés) is csökkenti az előforduló mennyiséget.

Ez a mennyiség elenyésző, mégis előfordulhat, hogy (ál)pozitív drogtesztet adhat. Mákot tartalmazó étel fogyasztását követően (pl.: mikor rárepülünk a nagyi süteményeire) 2-4 órával kis mennyiségű morfium és kodein is megjelenik a testnedvekben, és 48 óráig kimutatható vizeletből a hihetetlenül fejlett analitikai módszereknek köszönhetően.

A Doppingellenes Világszervezet (WADA)  a leadott vizeletmintákban található 1,3 mikrogramm/ml feletti morfintartalomnál mutatja a piros táblát, ha szabályozásról van szó. Hihetetlenül kis mennyiségről van szó, de elképzelhető, hogy szerencsétlenül járhat a sportoló. Egy verseny előtt ez roppant kellemetlen lehet, ha további vizsgálatok erejéig késélen táncol a versenyzési lehetőség.

 

Ha valakinek a drogtesztje pozitív lett a tiltott ópiátokra, akkor vagy morfint (pl.: mákban) vagy szintetikusan előállított heroint fogyasztott. Nem érdemes fészkelődni, hogy mostantól mondhatom azt, hogy “herkázás” helyett mákkúrán voltam, ugyanis hamar kiderülhet a turpisság további analitikai vizsgálatok által. A testünkben felszabaduló heroin kemikáliája, a diacetil-morfin hamar átalakul monoacetil-morfinná, és ez bomlik tovább morfinná. A monoacetil-morfin jelenléte megerősíti a tényt, hogy a vizsgált egyén fogyasztott heroint, s nemcsak a vasárnapi ebéd mákból származtatott résztvevőjéről van szó. Ha valakiről kiderül, hogy alkalmi mákfogyasztás miatt lett pozitív a drogtesztje, további vizsgálatok által, nem vonják meg tőle évekre a versenyzési jogot a későbbiekben, de sok fejtörést okozhat, míg tisztázza magát az atléta, mert maga a mákban található morfin ugyancsak tiltólistán szereplő vegyület.

A doppingellenes szervezetek (pl.: U.S. Anti-Doping Agency) javaslata alapján nagyobb versenyek és megmérettetések előtt 3-4 nappal ne fogyasszanak mákot tartalmazó kenyeret, muffint, süteményt, salátadresszinget, teát vagy olajat. A legkonzervatívabb nézőpont a máktól való teljes elzárkózást hirdeti. Ezek csak elővigyázatossági lépések, mely a tiszta sport kívánalma mellett az atléták pszichés nyugalmát is szolgálja.

Írta: Sziráki Zsófi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

Források (2018.11.30.)

https://www.aegislabs.com/clinical-update/poppyseed

https://www.usada.org/can-poppyseeds-cause-a-positive-drug-test/

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Novenytermesztestan2/ch03s06.html

https://www.wada-ama.org/sites/default/files/prohibited_list_2018_en.pdf