Táplálkozási program - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Táplálkozási program - Sportvitalitás

Sporttáplálkozás a gyakorlatban

Amióta sport, testedzés létezik, azóta keresik edzők és sportolók a választ: hogyan lehetnének eredményesebbek? Ma már tudjuk azt is, hogy a helyes táplálkozás kialakítása is sokszorosan megtérülő befektetés lehet. Téves azt gondolni, hogy enni mindenki tud. A sport, mint fizikai aktivitás meghatározza az életmódot és ezen belül a táplálkozást is. A helyes, kiegyensúlyozott táplálékbevitel a versenyzők számára és a szabadidő sportolóknak is nélkülözhetetlen.

A sporttáplálkozás elsősorban egészséges táplálkozás, mely az egyes sportágak által támasztott sajátosságokkal egészül ki. Az élsportolók táplálkozása sportáganként, célfeladatonként, a felkészülési periódust tekintve is módosulhat.

A sportoló a helyes táplálkozás biztosításával az edzéseken felhalmozott tudását tudja még inkább érvényesíteni, ellenállóbbá teheti szervezetét bizonyosbetegségekkel szemben, és sérülések, betegségek esetén rövidítheti a regenerációhoz szükséges időt.

A  SPORTVITALITÁS szolgáltatásai: tápláltsági állapot szűrése, testösszetétel analízis (InBody 720), táplálkozási anamnézis és étrendi napló elemzése, melyek birtokában kiszámítható a sportoló számára szükséges étrend energia- és tápanyagtartalma. Az aktuális edzettségi szint, illetve egészségi állapot alapján további megkülönböztetés szükséges.

Táplálkozási anamnézis

Táplálkozási programunk a táplálkozási anamnézis felvételével kezdődik. A jelenlegi táplálkozási szokásaiból indulunk ki, mennyire felel az meg az igényeinek. Ehhez 3-5 napig egy TÁPLÁLKOZÁSI NAPTÓL-t kell vezetnie.

A naplóban minden elfogyasztott ételt és italt jegyezzen fel. Kérjük az elfogyasztott mennyiséget is jegyezze fel. Annak érdekében, hogy valóban reális képet kapjunk, ne változtasson jelenlegi táplálkozási szokásain, még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy az adott étel elfogyasztása nem lenne helyes.

Az elemzés Dietetikussal közösen a személyes konzultáción történik meg. A konzultációra kérjük a kitöltött táplálkozási naplót, és az összes fogyasztott étrendkiegészítőt vagy azok pontos leiratát hozza Magával.

Nyomtatható táplálkozási napló minta itt:

Tápláltsági állapot szűrése

Felmérjük tápláltságát, majd kollégánk meghatározza az elérendő ideális állapotot.

A személyes konzultáció része az InBody-mérés, mellyel a pontos testösszetétele (izom, zsír és folyadék eloszlása a szervezetben) meghatározható.

Az InBody mérés során

 • elsősorban testzsír- és a vázizom tömegének megállapítása,
 • csont ásványianyag tartalom,
 • alapanyagcsere-szint,
 • összes testfolyadék,
 • szegmensenként történő izomeloszlás mérése (törzs és a végtagok egymáshoz viszonyított fejlettsége) történik.

Az eredmény kiértékelése után közösen meghatározható a kitűzött táplálkozási célt, melynek sikerességét időszakos utómérésekkel kontrollálni lehet. A testösszetétel mérés eredményének tudatában teammunkában edzéstechnikai célzott fejlesztések is véghezvihetőek.

Étrendtervezés

Ahhoz, hogy magabiztosan induljon neki a táplálkozási tanácsadáson kapott tanácsok megvalósításának, Dietetikusunk az Ön:

 • életkorának
 • nemének
 • sportágának
 • és személyes igényeinek megfelelő étrendet állít össze.

Cél:

 • az antropometriai mérések, ill. a kor, nem, fizikai aktivitás és a táplálkozási napló eredményeinek ismeretében személyre szabott energia- és tápanyagmennyiség meghatározása, továbbá ennek megfelelő mintaétrend tervezése.
 • étrend optimalizálása WADA által akkreditált doppinglaborban bevizsgált, doppingmentes minősítéssel rendelkező étrendkiegészítővel

Szükség esetén bevásárlási- és főzési tanácsokkal is ellátjuk.

Nyomon követés

A kitűzött célok eléréséhez vezető úton is kérheti csapatunk támogatását. Akár tápláltsági állapot kontrollra, akár az étrend módosítására van szüksége, dietetikusaink készségesen állnak rendelkezésére.

Cél*:

 • az individuális étrend hatékonyságának monitorozása
 • felmerülő kérdések- és problémák orvoslása

*Az eredmények személyenként eltérőek lehetnek, a visszajelzésekben lévő eredmények nem garantálhatóak mindenkinél.

ÉRDEKLŐDIK?
Konzultáció kérése