Mivel foglalkozik? - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Mivel foglalkozik? - Sportvitalitás

Mivel foglalkozik a dietetikus?

Tápláltsági állapotot mér fel és elemez- az étkezési szokásokra vonatkozó kérdésekkel, valamint különböző mérésekkel (pl. testsúly, testmagasság, testzsírmérés, derékkörfogat-mérés) elemzi az egyén tápláltsági állapotát, és tesz javaslatokat a szükséges változtatásokra.

Étrendi naplót elemez- a napló elemzésének segítségével tud rávilágítani az olyan diétahibákra, amely miatt pl. nem sikeres a fogyókúra, vagy nem szűnnek az étkezéssel összefüggő panaszok.

Táplálkozási tervet készít- az egyén tápláltsági állapotát, és tápanyagszükségleteit, valamint egészségi állapotát is figyelembe véve -pl. fogyáshoz, hízáshoz, alakváltozáshoz, betegségből való felépüléshez- és nyomon követi annak eredményeit.

Táplálkozási tanácsot ad- egészséges egyéneknek, akik változtatni szeretnének életmódjukon, étrendjükön, kismamáknak, akik a várandósság alatt és a gyermek megszületése után is szeretnének egészségesen táplálkozni, valamint sportolóknak, akik étrendjük helyes összeállításával szeretnének minél jobb teljesítményt elérni, nyújt személyre szóló táplálkozási tanácsokat.

Dietetikai konzultációt tart- olyan egyéneknél, akiknél már valamilyen betegség kapcsán (pl. szív-, érrendszeri betegségek, cukorbetegség, táplálékallergia stb.) körültekintőbben kell összeállítani az étrendet, a dietetikus a személyes konzultáció során ad étrendi tanácsokat, amely segíthet a diétát minél egyszerűbben betartani és a kivitelezni a gyakorlatban.

Egyénre szabott étrendet állít össze- az egyén nemét, korát, fizikai aktivitását, étkezési szokásait is figyelembe véve állít össze olyan étrendet, amely a legoptimálisabb az egyén számára céljai eléréséhez pl. fogyáshoz, hízáshoz, különböző betegségek étrendi kezeléséhez, valamint táplálkozással is összefüggő panaszok enyhítéséhez.

Táplálkozási programokat (pl. egészséges táplálkozás, fogyókúra) támogat- Fitness, Jóga termek, Medical központok, Wellness szállodák és egészségközpontok, Modellügynökségek, munkahelyek és iskolák különböző táplálkozási programjainak összeállításban és megvalósításában nyújthat segítséget egyéni és csoportos tanácsadással, valamint étrendek összeállításával.