A füge jótékony hatásai - SportVitalitás - SportVitalitás

A füge jótékony hatásai - SportVitalitás

A fügét sokan csak aszalt formában fogyasztják és ódzkodnak megkóstolni a fán függő érett gyümölcsöt. Pedig nem csak az íze isteni, számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Érdemes tehát kihasználni a nyár végét és leszüretelni az idei termést.

Fogyasztása

A Földközi-tenger vidékén őshonos fügefáról már a Bibliában is olvashattunk. Dél-Európában hatalmas ültetvényeken termesztik, a meleg éghajlatot kedvelő növény azonban hazánkban jóval ritkábban fordul elő, és sokan nem is sejtik, hogy a kertjükben található bokor révén milyen kincs birtokában vannak. Termését nyár végén, kora ősszel szüretelhetjük, amint kissé lilás-barnás árnyalatúvá válnak a gyümölcsök. Az éretlen füge íze kissé ízetlen, ám ha teljesen megérik, mézédessé válik.

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákhoz szeletelve – illik a sonkához, sajtokhoz -, de aszalva, vagy akár lekvárként elkészítve is ehetjük. Tehetjük kelt tésztákba vagy süteményekbe töltelékként. Fontos azonban kiemelni, hogy leszedés után minél hamarabb fel kell használni, ugyanis pár nap alatt képes megromlani.

A leszedett füge hamar megromlik

 

Pozitív hatások

A füge legismertebb tulajdonágai közé tartozik az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. Tele van rostokkal és magvakkal, amelyek serkentik a bélműködést. Ráadásul 2-3 érett füge már telítettséget okoz, így egészséges délutáni nasiként is kiváló. Segíti az anyagcsere működését, a benne lévő B-vitamin a táplálék felszívódásában játszik szerepet és remek méregtelenítő.

Másik fontos jellemzője a magas káliumtartalma, amely a vér tisztulásában segít, javítja a szívműködést, csökkenti a magas vérnyomást és a gyulladásokat, valamint jót tesz a májnak és epének. A benne lévő magnézium javítja az idegrendszer működését, továbbá szerepet játszik a szénhidrát és fehérje lebontásában.

Cinktartalma a férfiaknak nyújthat segítséget: javítja a prosztata és az ivarmirigyek működését. Található még benne többek között kalcium, vas, foszfor és E-vitamin, emellett fontos megemlíteni, hogy a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis kalóriatartalma igen alacsony.

Tele van vitaminokkal

 

Forrás: femcafe.hu