A természetes koleszterinszint csökkentő: fokhagyma - SportVitalitás - SportVitalitás

A természetes koleszterinszint csökkentő: fokhagyma - SportVitalitás

A fokhagyma őshazájának Kelet-Ázsiát tartják, talán a mai Szibéria volt az, ahonnan azután nagyon gyorsan elterjedt. Utazásairól szóló visszaemlékezéseiben Marco Polo is beszámol e növény számos alkalmazási területéről.


Mit tartalmaz?
 
Egy fokhagyma 26,3 gr szénhidrátot, 6,8 gr fehérjét tartalmaz 100 gr-ban, valamint káliumot, szelént, B1 B6 C-, és K-vitamint. Hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin (illóolaj), ez alakul át a fokhagyma összeaprítása, feldolgozása során allicinné, amely antioxidáns hatású vegyület. Jellegzetes szagát egy kéntartalmú vegyület az allil-szulfid adja.
A fokhagyma hatásai
  • Antioxidáns tulajdonsága révén képes megkötni a szabad gyököket, ezáltal véd például az érelmeszesedés, rák ellen. Ha 20 hónapig érlelik, a kapott kivonatban egy sokkal stabilabb szerkezetű vegyület keletkezik, mint az alliin, allicin.
  • Akárcsak a vöröshagyma, a fokhagyma is daganat ellenes hatással rendelkezik, például a vastagbél-, húgyhólyag-, és prosztatatrák ellen. A tumor ellenes hatás egyrészt a szabad gyökök semlegesítésében rejlik, de képes kivédeni kromoszómakárosodásokat és az immunvédelem fokozása révén segít.
  • Kimutatták, hogy a vérben lévő zsírok káros oxidációját meg tudja akadályozni, ezáltal véd az érelmeszesedés ellen. Csökkenti a koleszterinszintet és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Nemcsak a lerakódást akadályozza meg, hanem segít a már lerakódott masszát feloldani. Képes növelni a szervek vérkeringését, azáltal, hogy felszabadítja az interleukin-6-ot, az immunsejtekből, amely értágító. Emellett csökkenti a vérrögképződést, gátolja a vérlemezkék összetapadását, így véd az érelzáródás ellen. Emellett, segíti a véralvadás során keletkező fibrin oldását.
  • A fokhagymakivonat képes volt baktériumokat, akár rezisztens törzseket is gátolni. Felső és alsó légúti betegségekben ajánlott a fogyasztása, akárcsak gyomorfekélyben. Számottevően csökkentette a megfázások számát, ha rendszeresen fogyasztották, ezért valószínűleg allicin tartalma a felelős. Tisztítja a légutakat, teája nyákoldó hatású.
  • Kutatók szerint egy gerezd fokhagyma 100 000 penicillinegység baktériumölő hatásával egyenlő. A fokhagyma hatóanyagai sikeresen veszik fel a harcot gombák (pl.: candida), galandférgek és más bélparaziták ellen is, fertőtleníti a bélrendszert.

 

 

Forrás: teljesertekutaplalkozas.blogspot.hu