Az atlétika világának legnagyobb doppingbotrányai - SportVitalitás - SportVitalitás

Az atlétika világának legnagyobb doppingbotrányai - SportVitalitás

Két nappal a vasárnapi New York maraton előtt – tehát pénteken – hozták nyilvánosságra a hírt, hogy Rita Jeptoo szervezetében egy versenyen kívüli tesztelés során EPO nyomaira bukkantak. A ‘B’ próbát még nem végezték el, tehát a hír nem lehetett volna még publikus, ámde ahhoz, hogy megmagyarázzák, miért nem adják át neki World Marathon Major sorozat idei győztesének járó félmillió dollárt, ezt meg kellett tenni.

Merthogy Jeptoo, aki tavaly és az idén is megnyerte a bostoni és a chicagói maratonit is, simán vitte volna a világ legjelentősebb maratoniján legjobban szereplőknek járó bónuszt.

Azt azért tegyük gyorsan hozzá, a botrányt ezen a hétvégén nem Jeptoo személye okozta, mert bármennyire is jól futott a kenyai az elmúlt években, sem az ismertsége, sem az eredményei alapján nem tartozott a sportág legnagyobbjai közé. Az, hogy ő megdőlt, az a szakportálokon kívül talán csak az igazán mértékadó sportnapilapokba került volna be, ha bármikor máskor történik az eset. Itt a szenzációt az időzítés okozta. Az, hogy a világ legnagyobb maratoniján, a világ legeslegnagyobb maratonijai által alapított félmillió dolláros díjat nem lehetett átadni.
Ami kétségtelen skandalum.
Ámde messze állnánk a valóságtól, ha azt mondanánk, hogy a sportág 10 legnagyobb botrányainak az egyike volt sajnos.
Mert voltak itt azért kacifántos történetek, már a múltban is. Ezeket próbáltuk meg csokorba gyűjteni.
Tegyük gyorsan hozzá: a lista – mint oly sok hasonló – szubjektív lesz. És mivel szubjektív, így még azt is hozzá kell tenni, hogy nagyjából az elmúlt 30-35 esztendőre korlátozódik. Merthogy arra, hogy mi volt annak előtte, nem emlékszem kristálytisztán.

10. Rashid Ramzi

A marokkói születésű Ramzi megnyerte a világbajnokságot 800 és 1500 méteren 2005-ben, ezzel a sportág történetében az első lett, akinek összejött ez a dupla vb-n. Választott hazája, Bahrein első olimpiai aranyérmét is megnyerte Pekingben 1500 méteren, ezt azonban EPO (CERA) használata miatt nem tarthatta meg.

9. Tikhon és Deviatovskij

Ivan Tikhon a 3., míg Vadim Deviatovskij a 2. helyen végzett a pekingi olimpián kalapácsvetésben. Mindkettejük tesztoszteronszintje magasabb volt a megengedettnél, melynek következtében az IAAF megfosztotta őket az érmüktől. Ők azonban a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fellebbeztek az ügyben és sikerrel jártak. Alig értek azonban az ügy végére, a londoni olimpia előtt újravizsgálták Tikhon athéni mintáját, melyet utólag pozitívnak találtak, így aztán nem csak hogy nem indulhatott Londonban, hanem vissza kellett adnia athéni ezüstjét is. Devjatovskij ma a Fehérorosz Atlétikai Szövetség elnöke.

8. Dwain Chambers

Igazából egy ügyes trükkel került a listára, mondjuk Tyson Gay helyett. 2003-as lebukását követően egy reggeli tv műsorban ismerte be, mintegy tréfálkozva, hogy ő bizony már régebben is doppingolt. Ennek következtében nem csak két éves eltiltást kapott, hanem visszamenőleg 7 évre megfosztották minden eredményétől.
Így aztán mind a mai napig az egyik legérdekesebb kérdés a sportágban, hogy valójában milyen érmei is vannak Dwain Chambersnek.

7.  Asafa Powell és Sharone Simpson

Az egykori világcsúcstartó és edzéstársa tavaly nyáron bukott le, emlékezhetünk rájuk jól, pláne, hogy esetük akkora vihart kavart, hogy még hazánkban is sikerült a sportnapilap címlapjára kerülniük.

2013 Stawell Gift

6. Dieter Baumann fogkrémes sztorija

Talán nem véletlen, hogy listánkon majdnem mindegyik európai születésű futó megtalálható, aki az elmúlt 25 évben olimpiát nyert. Dieter Baumann Barcelonában nyerte az 5000-et, aztán 99-ben bukott le nandrolonnal, melynek használatát sokakhoz hasonlóan tagadta.
A botrány igazából ott kezdett nőni, amikor védekezésül azt hozta fel, hogy egy rosszakarója rakott nandronolt a fogkrémjébe, a Német Atlétikai Szövetség pedig helyt adott védekezésének. Visszaadta a versenyengedélyét és engedte indulni a sydney-i válogatón. Az IAAF azonban nem csak, hogy nem fogadta el a németek döntését, és nem engedte Baumannt indulni az olimpián, hanem egy ideig versenyzőtársait is eltiltással fenyegette.

5. Justin Gatlin

Gatlinnál az a kérdés, milyen hosszúságú eltiltással nem rendelkezett. Első alkalommal 2 évet kapott, amit le is töltött. Másodjára először örökös eltiltás lett a büntetés, amit később 8 évre mérsékeltek, hogy aztán végül ezt megfelezzék és 4 év múlva versenyezhessen.
Idén ő lett a leggyorsabb ember a világon, és felterjesztették az év atlétája díjra.

2014 IAAF Beijing Challenge

4. Thanu és Kenterisz menekülése a athéni olimpia előtt

Konsztantinosz Kenterisz olimpiai és világbajnok volt 200 méteren, ami már csak azért is érdekes tény, mert ő Gögögországban látta meg a napvilágot, nem pedig az Egyesült Államokban vagy Jamaicában. Ekaterini Tanura is igaz volt mindez – mármint, hogy ő is görög -, és most ő is olimpiai bajnok lehetne, ha nem keveredett volna bele ebbe a motoros üldözéssel megspékelt kalandregénybe, az athéni játékok megnyitója előtt mindössze egy nappal.
Ahol egyébként a lángot Kenterisz gyújtotta volna meg, ha a kalandregény happy enddel ér véget. Vagy esetleg meg se írják.

3. Fazekas és Annus menekülése az athéni olimpia után

Azt gondolom, pusztán a nemzeti büszkeség/elfogultság helyezte őket a görögök elé. Nemzetközi viszonylatban alighanem a görögöké ütősebb sztori. Amit nem gondolom, hogy itt és most ismertetnem kellene.

2. Marion Jones & valamennyi férje

Marion az egyetlen a listán, aki börtönben végezte. Tegyük gyorsan hozzá, nem a doppingolásért kellett ülnie, hanem mert eskü alatt tett vallomása során hazudott, amit az Államokban nem néznek jó szemmel. Börtönben végezte második férje, Tim Montgomery is, aki világcsúcstartó volt 100 méteren, ám ő szimpla csalásért, a doppingolást megúszta volna szabadlábon.
Marion első férje, C.J. Hunter, 1999 súlylökő világbajnoka megúszta két évvel. Mármint két év eltiltással, az ő esetében a börtön nem került szóba.

FILE: Marion Jones Admits To Steroid Use

1. Ben Johnson

Azt hiszem, bármennyire is sokan tekintenek úgy Johnsonra, mint egy hősre, akit a sok kokszos közül egyedüliként megbüntettek, pedig milyen csodálatos teljesítményt nyújtott, azon kár volna vitatkozni, hogy Ben kimaxolta a doppingbotrány fogalmát 1988-ban. A 9.79-et, amit ott futott, később elérték. A botrányt, ami a szöuli 100 méterből kerekedett, aligha fogják.

PS.: Csoportosan elkövetett garázdaságokkal, úgyis mint NDK-s, orosz, török, stb. ügyek ezúttal nem foglalkoztam!

(Fotók:Europress/Getty)

 

Forrás: hosszabbitas.hu