Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.
A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és nőnél alakult ki cukorbetegség, és a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdítő koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt.
A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.
Az elmúlt évtizedek kutatásainak némelyike felvetette, hogy a koffein jelenléte a szervezetben átmenetileg akadályozhatja a cukor hatékony lebontását.
Más kutatások ugyanakkor a kávé és tea jótékony hatására találtak bizonyítékot. Frank Hu és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy növeli-e a cukrozott üdítők fogyasztóinak diabéteszkockázatát, ha az ital egyúttal koffeint is tartalmaz.
“A kávé hasznos lehet, a koffein pedig úgy tűnik, hogy sem pozitív, sem negatív hatással nincs a diabétesz kockázatára” – összegezte Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem munkatársa.
A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer nőt és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évektől 22 éven át követték nyomon. A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.
Forrás: origo.hu