Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel - 2. rész - SportVitalitás - SportVitalitás

Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel - 2. rész - SportVitalitás

Vegye ezt, ne azt! – Mindennapi vegyipari szemle a boltjainkban kapható termékekről. Nem csak azt mutatjuk be, hogy mit ne egyél, hanem helyettesítő, egészséges termékeket is javaslunk!

Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt. Kerüld el őket vagy bánj óvatosan velük! A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről legtöbbször azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt előfordulnak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.

 


Utánajártunk, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgáltuk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra.


Íme, a toplista második 25 szereplője:

26. ÜDÍTŐITALPOR

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használj helyette: hígíts fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok, cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: inkább ne nyeld le. Szervezeted ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

28. TARTÓS CROISSANT

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolod, hogy mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyél helyette: friss péksüteményt, lehetőleg teljes kiörlésű lisztből készülteket.

29. SZALÁMI

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyaszd: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron húsra éhezel.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyaszd: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják. Mit igyál helyette: valódi élőfórás joghurtot, amibe beleaprítod a szezonnak megfelelő friss és helyi gyümölcsöt.

31. TEJES ITAL

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyaszd: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá – de nem értékessé. Mit igyál helyette: például egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL

Mi van benne: permeátum Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték. Mit igyál helyette: igazi (házi-) tejet.

33. “FRISSS FÖL”

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyaszd: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Vannak még “régi” technológiával előállított tejüzemek, továbbá az igazi, a házi tejföl.

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyél helyette: natúr gabonapelyheket és rostban gazdag müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyaszd: amúgy sem akarunk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye – az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyaszd: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyaszd: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. Mit igyál helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket (a legjobb ha otthon állítod elő).

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.

39. CUKORMENTES CUKORKA

Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei, benne az emésztőrendszeri enzimjeinket lebontó aszpartámmal. Mit egyél helyette: ha édes ízre vágysz, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. INSTANT KÁVÉ

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyaszd: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyál helyette: ha már instant, akkor a jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

41. INSTANT, TASAKOS KRÉMLEVES

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyél helyette: hagyományosan készült levest.

42. DZSEM

Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék, cukor. Ami miatt ne fogyaszd: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják. Mit egyél helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat, legjobb a házi.

43. KÁVÉKRÉMPOR

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyaszd: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használj helyette: ha már kávét iszol, öntsön bele kevés tejet vagy tejjszínt.

44. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyél helyette: színtiszta halhúst.

45. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. Mit egyél helyette: maradj a hagyományosan készült leveseknél.

46. KAKAÓS TORTADARA

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra. Mit egyél helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszelj rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyaszd: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengenek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcádat már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitod meg. Mit egyél helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthetsz otthon is (pl. hajdina-, köles-, rizslisztből).

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyaszd: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. Mit egyél helyette: ha már hús, akkor válassza a házi, tanyasi környezetben neveltet.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyaszd: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok… Hányra emlékszel a nagyi konyhájából?

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyaszd: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke – sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer? Mit egyél helyette: ha már hús, akkor a házit .

TISZTÁNLÁTÁS

Az engedélyezett adalékokat több csoportba sorolják: színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, stabilizálószerek, sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók. nézzük a leggyakoribbak jellemzőit:

SZÍNEZŐANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.

TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.

ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.

EMULGEÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság, krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.

STABILIZÁTOROK: Az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

Nem árt tehát tisztába tenni, hogy mi is az amivel etetnek minket. Válasszunk tudatosan, ne sajnáljuk az időt a főzésre, hogy végleg elhagyjuk a feldolgozott késztermékeket. Friss, tiszta, teljes értékű alapanyagokat válasszunk, még akkor is ha azok drágábbak. Hiszen inkább a jó minőségű ételre költsünk, mint később a drága gyógyszerekre!

Forrás: pozitivnap.hu