Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A nagymama bejglije és a szaloncukorvadászat után jó, ha visszaáll a rend.
Az ünnepek tájékán különösen nehéz is megállni, hogy ne közelítsük meg a süteményes tálat negyedszerre is, így nem meglepő, hogy nehezen mondunk nemet még egy kis édességre. A nagymama bejglije, a szaloncukrok és az újévi lakomák ellenére azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy egy kisgyerek étrendje 1-3 éves kor alatt napi 188 g szénhidrátot tartalmazhat, ebből kb. 32g lehet finomított cukor.
Ha a gyerek 1-3 éves korban úgy táplálkozik, mint a szülei, akkor jó eséllyel egészségtelen felnőtt válik belőle, hiszen nem olyan arányban viszi be a tápanyagokat, mint azt a szervezete igényelné. Ebben a korban alakul ki a picik ízlése, táplálkozási szokásai, ezért fontos, hogy a cukorfogyasztást már 1-3 éves kor között optimálisra „állítsuk” be – ajánlja a Magyar Gyermekorvosok Társasága Kisbögre és Tudomány program hírlevele.
Az édes ízt általában minden gyerek szereti, de vajon miért? Sokszor halljuk, az első íz, az anyatej is édes, innen az édes íz felé irányuló szerelem. Ez a megállapítás azonban nem helytálló, hiszen az anyatej enyhén kesernyés, natúr, ezért jó kiindulópont a babának ahhoz, hogy minden ízt fenntartások nélkül fogadjon a későbbiekben. Az EU által szabályozott tápszerek ezért olyan mértékben tartalmaznak cukrot, ahogyan a kisbabák számára a legjobb. Az 1-3 éves korban ajánlott tejalapú gyerekitalok hozzáadott cukortartalma minimális, emellett megfelelő arányban tartalmaznak a fejlődéshez elengedhetetlen vasat, kalciumot, magnéziumot és más fontos tápanyagokat.
Az édes ízt később szeretjük meg, aminek hátterében több minden állhat:
• Az édes íz érzékelése a nyelven legelöl helyezkedik el, ezt érezzük leggyorsabban
• Az itthoni ajánlások szerint a hozzátáplálást édes gyümölcsökkel kezdjük
• Az ételek bevezetése mellett a pszichológiának is szerepe van az édes íz szeretetében. Rokonok, barátok látogatásakor rendszeresen hoznak valamilyen édes nassolnivalót a kisgyereknek, gyakran előfordul, hogy a gyereket a nagymama, nagynéni kis csokival „édesgeti” magához. Nem kapsz desszertet! – hangzik el a mondat sokszor. Az édességet sokszor jutalomként kezeljük, megvonása pedig büntetés.
Milyen következményei vannak az édességfogyasztásnak?
• Fogak károsodása
• Hosszú távon túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, amely gyermekkorban lelki sérüléseket is okozhat a szocializálódás során
• átformálja az étkezési szokásokat, melynek köszönhetően az egészséges, de kevésbé édes ételeket a gyermek vissza fogja utasítani
• cukorbetegség, viselkedési zavarok (pl. hiperaktivitás, agresszivitás) az ingadozó vércukorszint miatt
Hogyan kerülhetjük el az édességeket?
Az első kocka csokoládé után nincs megállás – hallhatjuk gyakorló anyukáktól, ezért is fontos, hogy minél későbbre toljuk ki az édességfogyasztást pici korban. A fentiek alapján fontos lenne, hogy a szülők minél kevesebb édes, cukros ételt adjanak a kisgyermeknek.
Gyakori hiba, hogy a picik édes tejdesszertet (joghurtot, rudit, túrókrémet) kapnak, hiszen tejet tartalmaz, ami kalciumforrás, és jó a gyereknek. Figyelem! A kalcium tényleg elengedhetetlen, de ezek a tejdesszertek nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami felesleges, ún. luxus kalóriával terheli meg a kisgyermek szervezetét.
Az ilyen típusú ételek energiában gazdagok, viszont értékes vitaminokban, ásványi anyagokban szegények, jóllakatják, de nem táplálják a gyereket. Ha édesség, legyen gyümölcs, ha tápanyagforrás, akkor legyen zöldség, húsok, gabonák vagy gyermekek számára készített tejalapú italok. A sok édesség következménye lehet az, hogy a kisgyermek általában ragaszkodik az ilyen típusú élelmiszerekhez és az egészségesebb főzelékféléket, húsokat sokszor elutasítja. Tudatos odafigyeléssel és neveléssel mindezek a lehetséges hibák kiküszöbölhetők.
• Válasszunk olyan termékeket, melyek nem tartalmaznak sok hozzáadott cukrot. Kalcium forrásként az édes tejdesszertek helyett inkább tejalapú gyerekitalt adjunk a kisgyereknek, hiszen megfelelő arányban tartalmazza az összes fontos vitamint és ásványi anyagot, például a vasat is.
• Édesítésre használjunk mézet, gyümölcscukrot (fruktózt) vagy csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét
• Készítsük magunk a család desszertjeit. Pl. kiváló édesség a gyümölccsel és mézzel összekevert joghurt, vagy az aszalt gyümölcsökkel sütött zabpelyhes keksz
• A látogató rokonokat, barátokat előzetesen megkérhetjük, hogy ne hozzanak édességet ajándékba. A kirakós vagy a képeskönyv maradandóbb emlék lesz a gyerek számára.
Látható, hogy nem olyan bonyolult az édességek elkerülése, csupán kis odafigyelést és kreativitást igényel.
Forrás: weborvos.hu