Amennyiben kalóriában már hozzájárultunk a megfelelő bevitelhez, nagyítóval körbejárhatjuk arányait:
Vajon megfelelő a rostbevitelünk? Egy átlagos felnőtt ember javasolt napi rostbevitele 25-35g. A megfelelő rostbevitel társított folyadékbevitel (1,5-2liter/nap) mellett hozzájárul emésztési folyamataink rendezettségéhez, segíti csökkenteni a koleszterinszintünket, illetve laktató hatása miatt energiabevitelünk ideális tartományban tartását is előmozdítja.
Vajon milyen mennyiségben és arányban viszünk be zsírt a szervezetbe? A hazánkban oly jellemző eltolódott telített zsírsav-beviteli arány, illetve koleszteringazdag termékek fogyasztása megemeli a szív-érrendszeri megbetegedések rizikóját.
Vajon mennyire sózzuk az ételeket? A WHO által ajánlott napi konyhasóbevitel 3-5g, mi magyarok átlagban akár 15-17 grammot is magunkhoz vehetünk. A túlzott sóbevitel köztudottan megemelni a szív-érrendszeri, illetve veseeredetű bántalmak előfordulási gyakoriságát.
Egyszerű kérdések, melyek figyelmen kívül hagyása sokszor komplex szövődményekkel jár. Egészségünk menedzsmentje saját kezünkben van, melynek gyakorlati megvalósításában segít dietetikusunk is 😊.