Ez történik a testeddel, ha minden nap iszol egy pohár paradicsomlevet - SportVitalitás - SportVitalitás

Ez történik a testeddel, ha minden nap iszol egy pohár paradicsomlevet - SportVitalitás

Az olaszok nem véletlenül öntenek nyakon mindent paradicsomlével. Ez a zöldségital számos betegség megelőzéséhez hozzájárul, segítve az emésztés megfelelő folyamatát.

128-healthy-juices-10

A paradicsomlé igazi vitaminforrás. Kiemelhető C-vitamin és biotintartalma, de nem elhanyagolható zsírban oldódó vitaminként a K-és A-vitamin, valamint vízben oldódóak közül a B6-, B3- és B1-vitamintartalma sem.

Igazi antioxidáns és gyulladásellenes (antiinflammatorikus) kémiai anyagok (fitonutriensek) gyűjtőhelye a paradicsom. Legnagyobb mennyiségben a karotinoidok közül likopint tartalmaz, mely a zöldség piros színét is adja. Segíti a szabad gyökök semlegesítését, ám felszívódása zsírok jelenlétében nagyobb hatásfokú, így ha likopinbevitelünkre gondolunk, válasszuk elsősorban a paradicsomszószokat.

Antioxidáns és gyulladásellenes hatása bőrünkön is kifejeződik gyakori fogyasztása mellett. Bőrgyógyászati vizsgálatok alapján az UV-sugárzás okozta bőrpirosság erősségét is képes csökkenteni, de emellett a prevencióban is segédkezik.

A paradicsom emellett kitűnő rostforrás. Rostbevitelünk hozzájárul megfelelő emésztésünkhöz, de mindamellett telíti gyomrunkat is, alacsony kalóriatartalmát is számba véve pedig remek alapanyaga a fogyni vágyóknak.

Forrás: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=44 (2018.01.24.)