Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A mediterrán étrend jó hatásait már több tanulmányban kimutatták. Valószínűleg meghosszabbítja az életet, óv a szívbetegségektől és a depressziótól. A legújabb kutatás szerint véd az öregkori memóriavesztéstől is.
A KANADAI KUTATÓK ÁLTAL VEZETETT TANULMÁNYBAN 40 ORSZÁG 27 860 LAKÓJÁT KÖVETTÉK NYOMON ÁTLAGOSAN ÖT ÉVEN ÁT. A KUTATÁSBAN RÉSZTVEVŐK ÉLETKORA 55 ÉV VAGY TÖBB VOLT, ÉS A KÓRELŐZMÉNYÜKBEN CUKORBETEGSÉG, SZÍVBETEGSÉG, STROKE VAGY PERIFÉRIÁS ARTÉRIABETEGSÉG SZEREPELT, EZÉRT IS KERÜLTEK A KUTATÓK LÁTÓTERÉBE.
A kutatók a tanulmány elején, majd két év, végül nagyjából öt év elmúltával tesztelték a résztvevők memóriáját és gondolkodási képességét. A tanulmányban azt tapasztalták, hogy azoknál, akik egészséges étrenden éltek, 24%-kal kisebb valószínűséggel következett be a memória és a gondolkodás romlása.
LEGEGÉSZSÉGESEBB A MEDITERRÁN ÉTREND
A kutatók az egészséges étrendnél a mediterrán diétát vették alapul. Ez növényi alapú élelmiszerekből – zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból és olívabogyóból, valamint extraszűz olívaolajból, halból áll, mérsékelt vörösborfogyasztással kiegészítve. Míg a feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott szénhidrátok, az édességek, a csokoládé és a vörös hús bevitele csak kis százalékot képviselt.
A kutatók a tanulmány elején kikérdezték a résztvevőket, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos élelmiszereket, köztük gyümölcsöt és zöldséget, magvakat és szójafehérjét, mélyhűtött élelmiszereket, isznak-e alkoholt, és milyen arányt képvisel étrendjükben a hal a húshoz és a tojáshoz viszonyítva.
A résztvevőket addig követték, amíg nem kaptak szívrohamot, stroke-ot, nem kerültek kórházba szívelégtelenség miatt, vagy haltak meg szív- és érrendszeri betegségek miatt, illetve a tanulmány végéig (azaz öt évig).
EGÉSZSÉGES ÉTKEZÉSNÉL KISEBB AZ ELBUTULÁS VESZÉLYE
A gondolkodási és memóriateszteken maximum 30 pontot lehetett elérni. Memóriahanyatlásnak azt értékelték, ha az emberek teljesítménye 3 vagy több ponttal csökkent a tanulmány folyamán.
A résztvevők közül összesen 4699 embernél romlott a gondolkodási készség, illetve a memória. A kiemelkedően egészséges étrenden (gyakorlatilag a mediterrán étrenden) élő embereknél 24%-kal kisebb eséllyel hanyatlott a memória, mint a többieknél.
A tanulmány a Neurology folyóiratban jelent meg.
Forrás: origo.hu