Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Napjaink legsikeresebb, legmagasabban jegyzett kosárlabdázója, Hanga Ádám egy új környezetbe csöppent bele tavaly nyáron, hiszen a spanyol elsőosztályú Manresához szerződött. Amióta külföldön játszik, egy egészen más szemléletű közegbe került nem csak szakmai, de táplálkozási szempontból is. Most Arról mesél nekünk az NBA legutóbbi draftján elkelő válogatott játékos, hogy számára mit jelent a tudatos sporttáplálkozás és milyen különbségeket tapasztalt meg az itthoni és a külföldi viszonyok között ebben a kérdéskörben.
Akik ismerik az eddigi pályafutásodat, tudják, hogy mennyi lépcsőfokot kellett megmásznod, hogy a kontinens legerősebb bajnokságában játszhass 22 esztendősen és Magyarország első számú kosárlabdázójaként tekintsenek rád az emberek. Mikor ismerted fel, hogy a tudatos táplálkozás segíthet neked abban, hogy könnyebben megvalósíthasd céljaidat?
A tudatos táplálkozás nem olyan régóta van jelen a hétköznapjaimban, elsősorban azért, mert Fehérváron az első éveimben kézhez kaptam az ebédet is, s a vacsorát is, ott emiatt korlátozottak voltak a lehetőségek. Nem annyira tudtam még akkoriban magamra főzni, mostanra viszont képes vagyok magamat ellátni ilyen értelemben is, 3-4 éve már azért rajtam múlik, hogy mit eszem, azóta van jelen a tudatosság nálam. Persze néha elmegyek egy-egy étterembe is, de alapvetően magamnak főzök.
Mesélnél nekünk arról, hogy amíg nem mentél ki Spanyolországba és itthon játszottál, addig a klubodban miként figyeltek oda az étkezésedre, illetve a testösszetételedre, esetleg a testsúlyodra, izomzatodra?
Én úgy vettem észre, hogy sajnos Magyarországon ez még nem annyira fontos dolog, legalábbis a mi csapatunknál nem volt egy arra kinevezett ember, aki tudta volna ezt koordinálni, nyilván ennek elsősorban anyagi akadályai voltak, nem olcsó egy dietetikust külön alkalmazni. Mindenki a maga módján próbált táplálkozni, ez sajnos sokaknál problémát jelentett, ahogy én észrevettem, otthon annyira nem jellemző, hogy erre kollektíven odafigyelnének. Azt sem nagyon kísérték figyelemmel, hogy kinek milyen testtömege, testösszetétele van, azt meg pláne nem, hogy ezt milyen étkezési szokásokkal érte el.
Miként történt ez az utóbbi években a magyar válogatottnál?
A nemzeti csapatnál azért némileg más volt a helyzet, mérlegelés mindig volt a válogatottnál és akiknek túlsúlya volt, azoknak meg lett mondva, hogy adják le azt, amennyiben lehetséges. Általában büféjellegű, vagy svédasztalos étkeztetés folyt a felkészülés alatt, mi válogathattuk meg, hogy mit választottunk magunknak a különböző étkezéseknél. Akiknek volt gond a súlyukkal, ők tudtak például salátákat enni csirkemellel, valamilyen szinten a vitaminok, vagy a különböző fehérjék is rendelkezésre álltak. Ilyen értelemben azért jobban odafigyelhettünk a táplálkozásunkra, mint a hazai klubjainkban.
Ezekkel szemben milyen újdonságokat tapasztaltál meg kint Manresában?
Itt azért teljesen más a helyzet, van egy szakember nálunk, aki nagyon profi mindenben és végtelenül komolyan is veszi a munkáját, sokat foglalkozik a kérdéssel. Aki kért egyéni étrendet, az kapott is, többen is éltek a lehetőséggel a csapatunkból. Havonta van nálunk vérvétel, ilyenkor mindig kiderül, hogy milyen vitaminok hiányoznak a szervezetünknek, nekem például D-vitamin hiányom volt, rögtön kaptam is egy cseppet, amivel ezt pótolni tudom. Van protein, tömegnövelő, amiket fogyasztani tudunk, illetve a regenerációban segítő táplálékkiegészítők is rendelkezésre állnak. Amikor sűrűbben jönnek a meccsek és több energiára van szükségünk, akkor annak megfelelően látnak el bennünket, igencsak odafigyelnek erre a területre Manresában. A konditermi edzéseink is hozzátartoznak ehhez a dologhoz, heti két alkalommal erősítünk, mondjuk én pluszmunkaként beiktattam még egyet a programba, úgyhogy nagyon komoly profizmust igényel a táplálkozás szintjén ez az életmód.
Tudod-e, hogy miként állnak ehhez a kérdéshez San Antonióban, annál a klubnál, mely lefoglalta a játékjogod tavaly nyáron?
Amikor tavaly kint voltam San Antonióban, akkor adtak nekem egy irányvonalat, ami alapján megvolt, hogy mi az a testsúly, amit el kellene érnem. Ez a 94 kiló volt, amit mostanra már sikerült elérnem, úgyhogy ezt a célt elég gyorsan teljesíteni tudtam szerencsére, 88 kilóról sikerült felerősödnöm erre a szintre. Azt gondolom, hogy 2-3 kilót még bőven felszedhetek, mivel az eddigi tömegnövelés nem ment a gyorsaságom és az atletikusságom rovására. A heti három kondival jövőre ez meg is lehet, nyáron sem fogok leállni az edzéssel, erre mindig oda fogok figyelni. Akkor volt egyébként a hátfájós időszakom, amikor a draftot követően odakint jártam, s abban is segítséget nyújtottak, hogy megmondják, milyen módszerekkel tudom a has-, illetve hátizmaimat megfelelően erősíteni. Hála istennek ez sikerült is, nincsen semmiféle problémám azóta ezekkel a testrészeimmel és még a plusz kilók is megvannak.
Ahogy említetted, ebben a bő félévben több kiló izmot is sikerült magadra pakolnod. Milyen szerepet játszott ebben a sok erősítés mellett a tudatos sporttáplálkozás, illetve a táplálékkiegészítők használata?
Mindenféleképpen hatalmas pozitívum, hogy ez sikerült, a játékban is rengeteget segít nekem a plusz tömeg és az izomzat, itt Spanyolországban borzasztóan kemény elzárásokat kell áttörni, sokkal több a fizikai kontaktus, ehhez pedig kell az erő. Rengeteget segített a heti 2-3 konditermi edzés, és az ennek megfelelően profi táplálkozás, illetve a táplálékkiegészítők tudatos használata. Korábban megesett, hogy nem reggeliztem, mert inkább tovább aludtam vagy szimplán nem volt kedvem hozzá, lusta voltam. Nagyon ritkán itt is előfordul, de igyekszem odafigyelni rá, hogy időben felkeljek és egy kiadós reggelivel indítsam a napokat.
A kiutazásod előtt kapcsolatba kerültél a SportVitalitással is. Mit tudsz a cégről, illetve miben segíthet véleményed szerint egy ilyen kezdeményezés Magyarországon?
Mindenképp fontos az ő jelenlétük, ahhoz, hogy a sportolóink minél jobb eredményeket tudjanak elérni, alapvetően szükséges a profi táplálkozás és a vitaminokhoz való hozzájutás. Nyilván az egy plusz dolog, ha van egy cég, amely ezt szervezi, nagyon jó dolognak tartom ezt a kezdeményezést, s ha legközelebb hazamegyek, akkor újra felveszem a kapcsolatot a SportVitalitással.
Mit mondanál azoknak a kosarastársaidnak, akik egyáltalán nem figyelnek oda az étkezésükre? Ők mennyiben szenvednek hátrányt mondjuk veled szemben?
Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert én is tudtam jó teljesítményt nyújtani anélkül, hogy odafigyeltem volna a táplálkozásomra, ám úgy vélem, hogy az előrelépéshez kell az a plusz, amit maga a tudatos táplálkozás meg tud adni. Talán azt is mondhatjuk, hogy a karrierjét is meghosszabbíthatja bárkinek, ha az illetőnél megvan a megfelelő tudatosság ebben a kérdésben. Vannak esetleg olyanok, akik tényleg hajlamosabbak a gyors elhízásra, náluk hatványozottan fontos lenne erre a területre odafigyelni. Hála istennek, én szerencsés vagyok, mert amikor esetleg leállok pár hétre vagy egy hónapra a kosárlabdával, akkor sem hízok el, sőt, talán fogyok is, de sokaknak van ezzel problémája, s nekik jóval nehezebb ledolgozni azt a felesleget, amit felszednek egy-két hét alatt, minthogyha addig is megfelelően táplálkoztak volna, amíg nem sportoltak, edzettek aktívan.
Mi a véleményed az utánpótláskorú kosarasokról? Az ő esetükben mikor lehet érdemes elkezdeni odafigyelni arra, hogy mikor és mit vigyenek be a szervezetükbe?
Szerintem minél előbb, annál jobb. Úgy látom, hogy oda kell erre figyelni mindenkinek, az embernek már az állóképessége is növekszik ezzel a módszerrel, s a többi említett területen is csak előre lép, tehát amikortól van erre lehetőség egy fiatal sportolónál, el kell kezdeni az alapelvek követését.
Köszönjük az interjút!
írta: Zsivera Gábor