Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Rengeteget hallani a reggeli fontosságáról, így az nem is kérdés, hogy reggelizzünk-e. Az azonban néha egész komoly gondot okozhat, hogy mit is fogyasszunk ilyenkor, amitől valóban jól indul a nap. Pedig érdemes erre egy kis figyelmet fordítanunk, hiszen a megfelelő összetételű reggeli étkezések segítségével valóban megalapozhatjuk egész napi vitalitásunkat.
A megfelelő reggeli összetétele
Az ideális reggeli fehérjéből, rostból, illetve zöldségekből és gyümölcsökből áll. E három élelmiszer kombinációja biztosítja szervezetünk számára azt az energiát, amelyre annak optimális működéséhez szüksége van. A fehérjék, rostok és zöldségek, gyümölcsök hármasa ugyanis elegendő erővel tölt fel és megakadályozza a vércukorszint ingadozását.
A szilárd táplálékok mellett a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra érdemes ügyelnünk reggelente is. Ezt elsősorban cukormentes folyadékok: víz, frissen facsart gyümölcslevek és gyógyteák formájában ajánlott magunkhoz venni. A reggelinek nemcsak összetételére, hanem elfogyasztásának körülményeire is érdemes figyelmet fordítanunk. Ne útközben, állva vagy a lakásban rohangászva, hanem az ebédlőasztalnál nyugodt körülmények között, minden falatot gondosan megrágva reggelizzünk.
Rostok
A rosttartalmú élelmiszerek hozzájárulnak az emésztőszervek megfelelő működéséhez, a vércukorszint ingadozásának elkerülésével pedig nemcsak a cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkentik, hanem segítenek az éhségérzet kordában tartásában, így a hirtelen kialakuló éhségrohamok elkerülésében is.
A reggelibe számos rosttartalmú élelmiszer beleszőhető, így például a müzlik, a teljes kiőrlésű pékáruk és az ilyen liszttel készült desszertek (palacsinta, muffin) vagy a granola. Ha fokozni akarjuk reggelink egészségességét, akkor a boltban beszerezhető, gyakran túl magas cukortartalmú gabonapelyhek és müzlik helyett készítsük el inkább a saját ízlésünknek megfelelő házi változatukat.
Fehérje
A reggeli másik fontos összetevőjét a fehérjék jelentik, amelyek szintén a megfelelő energiaszint elérésében és a vércukor szinten tartásával a napközben kialakuló édesség utáni vágy féken tartásában játszanak jelentős szerepet. A müzlihez, gabonapehelyhez adott tej, joghurt, a teljes kiőrlésű pékáruk mellé elfogyasztott vaj, sajtok, tojás, sovány csirke- és pulykasonkák mind-mind kiváló fehérjeforrások.
Zöldség, gyümölcs
A zöldségek és gyümölcsök gazdagok vitaminban, rostban és egyéb ásványi anyagokban, így érthető, miért nem hiányozhatnak a reggeliző asztalról. A belőlük elfogyasztott mennyiségre is érdemes ügyelni, hiszen legalább egy kis csészényit kell magunkhoz venni belőlük a kívánt hatás eléréséhez. A zöldségeket és gyümölcsöket lé, turmix és smoothie formájában is elfogyaszthatjuk, ha változatosabbá szeretnénk tenni reggeli étkezéseinket.
Forrás: femcafe.hu