Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A karácsonyra gondolva mindenkinek a nagy lakmározások jutnak az eszébe. Ilyenkor nem számoljuk a kalóriákat, egyszerűen mindent felfalunk. Akik az ünnepek alatt is egészséges, mégis finom ételeket szeretnének enni, azoknak a következő menüsort ajánljuk. Hidd el, apró módosításokkal teljes tápértékű ételekhez juttathatod a szervezetedet!
Az egészséges menüt táplálkozási tanácsadónk, Pekáry Dorottya állította össze. Ha ilyen ételekkel készülsz az ünnepekre, biztos, hogy jót teszel magadnak és családodnak, és az ünnepi ízek harmóniája sem marad el. Először egy nagyon finom leves és egy ízletes főétel receptjét osztjuk meg veletek, második cikkünkben pedig ünnepi desszertek következnek kicsit másképpen.
• 2+1 fej magyar fokhagyma (apró, alján bajszos)
• 2 ek liszt
• 25 g vaj
• 2 ek olívaolaj
• 1 l zöldségleves
• 2 dl tejszín
• fehérbors
• só
Elkészítés:
Megpucoljuk a fokhagymákat. Két fejet vékony karikára vágunk, a másik fejet fokhagymanyomón áttörjük
Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a karikára vágott fokhagymákat, kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Felöntjük a zöldséglével, sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük.
Rúdmixerrel pürésítjük.
A végén a tejszínt simára keverjük a liszttel. A levesből egy merőkanálnyit hozzáadunk, elkeverjük, majd a leveshez adjuk.
Forralásig főzzük, beletesszük az áttört fokhagymát és a vajat. Pirítóssal kínáljuk.
Miért egészséges?
A fokhagymának magas az antioxidáns tartalma, amely megköti a szervezetben lévő káros szabadgyököket. Rendszeres fogyasztásával a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként hatékonyan csökkenthető a magas vérnyomás. Ezen kívül megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfalakban, és csökkenti a LDL (rossz) koleszterin szintjét a vérben. Szerepet játszik a véralvadásban is, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrögök képződését. A fokhagyma hatóanyagai baktérium- és gombaölő hatásúak is.
Hozzávalók:
• lazacfilé
• só, bors
• pesto
• barna rizs
Elkészítés:
A lazacfilét sózzuk, borsozzuk, majd tűzálló edénybe rakjuk és vastagon megkenjük a tetejét pestóval. Addig sütjük sütőben, míg szép piros nem lesz a lazacszeletek oldala.
A barna rizst sós vízben puhára főzzük.
Miért egészséges?
A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. A lazac rendszeres fogyasztása – ennek megfelelően – jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re. Omega-3 tartalma köztudottan jótékony hatással van a koleszterinszintre.
A barna rizs kiváló mangánforrás, gazdag szelénben és magnéziumban, valamint rosttartalma sem elhanyagolható. Így segít megőrizni csontjaink ellenálló képességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
Most következzen két olyan sütemény, ami nélkül nincsen karácsony, viszont ha egy kicsit másképpen készíted el, sokkal egészségesebb, mint az eredeti.
Elkészítés:
1. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barna cukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
2. Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük, a tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.
3. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk.
4. A forró sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük. Még melegen – sütőlapáttal – leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni. Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, és egyre puhább, porhanyósabb lesz.
Hozzávalók a tésztához:
A tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A többi alapanyagot egy nagy tálba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet vagy vizet.
Hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Hozzávalók a töltelékekhez:
1. A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.
2. Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
3. Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.
4. A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük.
5. Egy fél óráig meleg helyen tartjuk.
6. Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: gourmetguides.hu