Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Szerdától tilos a megengedettnél több transzzsírsavat tartalmazó élelmiszert forgalmazni. A rendelkezés már tavaly február óta él, ám a jogszabály érvénybe lépésekor legyártott előre csomagolt élelmiszerekre egy éves türelmi idő járt.
A tavaly életbe lépett szabály szerint tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Érdekesség, hogy hazánk az Európai Unióban az ötödik ország, ahol rendeletben szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét. A jogszabály, amely a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki, olajokra, zsírokra, zsíremulziókra vonatkozik, az állati eredetű zsírokban előforduló transzzsírsavakra nem.
Szigorú szabályok léptek érvénybe Fotó: Huffingtonpost
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009 óta vizsgálja a kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek transzzsírsavtartalmát, mivel az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak ártalmasak az egészségre. A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának. A jelentős kockázatot jól tükrözi, hogy már 5 g/nap transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét.
A transzzsírsavak különböző betegségeket is előidézhetnek