Mennyire egészséges az aszalt gyümölcs? - SportVitalitás - SportVitalitás

Mennyire egészséges az aszalt gyümölcs? - SportVitalitás

Vajon az aszalt gyümölcs van olyan egészséges, mint a friss gyümölcsök?

A kérdésre a válasz igen, amennyiben bölcsen választjuk ki milyen szárított gyümölcsöket fogyasztunk. Hiszen alapvetően az aszalt gyümölcs is olyan, mint friss társai, csupán a víztartalom hiányzik belőle.Sőt, a dehidratáció hatására bizonyos tápanyagok csak még koncentráltabbá válnak benne. Az aszalt áfonya, a szőlő és a szilva például kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyit a friss gyümölcsökben találunk.

Mire figyeljünk, ha aszalt gyümölcsöt vásárolunk

Néhány dolgot azonban nem árt észben tartani, mielőtt elragadtatnánk magunkat, és aszalt gyümölcs diétába kezdenénk. Egy aszalt sárgabarack csupán töredéke egy friss barack méretének, ennek ellenére ugyanannyi kalóriát és cukrot tartalmaz. A szemünk gyakran becsap minket, és hajlamosak vagyunk többet fogyasztani az aszalt gyümölcsből, hiszen kicsinek látjuk őket.

 

Ezenkívül jó ötlet figyelmet szentelni az extra édesítőszereknek is, mint például a cukor, vagy a kukoricaszirup (főleg a savanykás gyümölcsök esetében, mint a meggy, vagy az áfonya). Legjobb, ha átfutjuk a csomagoláson látható összetevők listáját. Elméletileg csak a gyümölcsök nevét lenne szabad, hogy ott találjuk.

Az olyan zacskókat keressük, amelyekre rá van írva, hogy nem tartalmaznak szulfitokat, avagy olyan tartósítószereket, amelyek a szín megtartására szolgálnak. Hiszen a szárított gyümölcsnek nem úgy kell kinéznie, mint az eredetinek: akkor a legjobb, ha száraz és külsőre nem a legszebb. Végtére is az aszalt gyümölcs nem édesség. Nem kell, hogy olyan íze legyen, mint a cukorkának!

Forrás: femcafe.hu