Mentesen az igazi? - SportVitalitás - SportVitalitás

Mentesen az igazi? - SportVitalitás

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szénhidrátmentes, zsírmentes és a további mentes diéták manapság igen divatossá váltak, de vajon van-e értelme teljesen megvonni ezeket a tápanyagokat?

Ha orvosilag diagnosztizált táplálékallergiánk, intoleranciánk van, valóban indokolt az olyan alapanyagok, élelmiszerek kerülése, melyek a panaszt kiváltó összetevőt tartalmazzák, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket. Azonban, ha pusztán azért hagyjuk el ezeket az élelmiszereket, mert úgy halljuk szebb lesz a bőrünk, hamarabb leadjuk a fölösleges kilókat, vagy esetleg tovább élünk és amúgy is a “szomszéd is így étkezik, nem lehet olyan rossz”, nagyobb károkat tudunk okozni szervezetünkben.

Miről is van ekkor szó?

Ha valamilyen alapanyagot elhagyunk az étrendből, kezdetben valóban jobban érezhetjük magunkat, ami általában annak köszönhető, hogy nem csupán az adott összetevőt hagyjuk ki étrendünkből, hanem áttérünk egy egészségesebb életmódra, mint például többet mozgunk, leszokunk a dohányzásról, több gyümölcsöt, zöldséget eszünk és szomjoltásra a vizet választjuk. Ekkor sokszor az energiabevitelünk is csökken, ami a testsúly csökkenését is eredményezi, de sajnos ez a fogyás sokszor kedvezőtlen következményeket is hordoz magában, ugyanis a kihagyott élelmiszercsoport/tápanyag pótlása gyakran nem következik be és így egy idő után a kezdetben jónak induló étrendmódosítás sokszor épp az ellenkezőt okozhatja.

Mit tapasztalhatunk 1 hónap múlva, amikor a szervezetünk átállt az új étrendre?

Újra fáradékonynak, gyengének érezhetjük magunkat. Csökken a teljesítményünk, kevésbé leszünk terhelhetőek és az edzésmunka eredménye sem fog úgy megmutatkozni, ahogyan azt mi várnánk, ami pont annak köszönhető, hogy valamely tápanyag hiányzik az étrendünkből, vagy éppen a tápanyagbevitelünk nem fedezi a számunkra szükséges energiabevitelt.

Továbbá avval a helyzettel találhatjuk szemben magunkat, hogy a kívánt súly elérése után szépen lassan visszatérünk a korábbi megszokott étrendünkhöz és a kilók is fokozatosan visszacsúsznak ránk – sokszor akár kamatostul.

Mit tegyünk?

Előzzük meg az esetleges károsodásokat és állítsuk össze étrendünket az élelmiszerek széles választékából! Ismerkedjünk meg új alapanyagokkal és kísérletezzünk új receptekkel, ne a divat, hanem egészségünk miatt!

Számtalan olyan alapanyag található a boltokban, amelyeket sajnos csak akkor választunk, ha valamely szélsőséges diétába kezdünk (pl: paleo, vegán, szénhidrátmentes), míg ezek az alapanyagok bátran használhatóak lennének egy hagyományos étrendben is. Próbáljuk ki milyen ízletes rizottó készíthető hajdina felhasználásával, vagy éppen a közkedvelt rizsfelfújtat készítsük el valamely más alternatívával, például kölessel. Lisztek közül sem kell csupán a finomított búzaliszt kontra lenmagliszt párosra gondolnunk! Vásárolhatunk zablisztet vagy akár barna rizslisztet is, melyek mind hozzájárulhatnak egészségünk védelméhez!

Ne végletekben gondolkozzunk, hanem egy kiegyensúlyozott étrendben! Kérjék szakértőink segítségét az egészséges, minden tápanyagot magába foglaló étrend kialakításában!

Figyelem!

Ha valamilyen tünetet észlelünk magunkon, amely szerintünk egy bizonyos alapanyaghoz köthető, vizsgáltassuk ki magunkat szakorvossal!

Amennyiben tünetünk nincs, mégis érdeklődünk a különböző tápanyagok elhagyásáról, mindenképp szakember segítségét kérjük a diéta megfelelő összeállításában.

Írta: Dékei Zóra, dietetikus