Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Van úgy, hogy túl sok fokhagymát tartasz otthon, és az kihajt, mire odajutsz, hogy megennéd? Mint kiderült, a friss, zöld hajtás nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod a fokhagymát! Sőt, egy öt napos hajtást növesztett fokhagyma szignifikánsan magasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, mint egy frissebb gerezd, találta a Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Napló új tanulmánya.
Talán furcsán hangzik, de van értelme, ha figyelembe vesszük a jelenlegi “csírázó” trendet. Egyre több élelmiszeripari vállalat és étterem kínál csírázott magvakat, dióféléket, hüvelyeseket, mivel a csírázás folyamata ténylegesen javítja az adott élelmiszer tápanyag-összetételét. Ezen logikából kiindulva egyértelmű, hogy a fokhagymával is ugyanez történik.
“A növények nagyon érzékenyek a baktériumok, vírusok és rovarok támadásával szemben a csírázás alatt”, emeli ki dr. Jong-Sang Kim, a tanulmány szerzője. “Ennek köszönhető az, hogy a csírázó növény saját védelmének érdekében különböző vegyi anyagokat, úgynevezett fitoalexineket állít elő, hogy megvédje önmagát. Ezen vegyi anyagok legtöbbje toxikus a mikroorganizmusok és rovarok számára, de előnyös az emberi egészségre.”
A fokhagyma akár kicsírázott, akár csírázatlan formában mindig jó választás. Mindkét formájában egészséges kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, mint például az allicin, amely, mint vizsgálatok kimutatták, lassítja az atherosclerosis (érelmeszesedés) folyamatát, csökkenti a vérnyomást, és a rák egyes fajtáinak kockázatát.
Forrás: prevention.com