Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A brazíliai foci vb döntőjébe jutott argentin válogatott felkészítéséhez hozzátartozott a diétás, könnyű étrend is. De azért a tudatos táplálkozás jegyében sem merték megtenni velük, hogy megvonják tőlük a világbajnokság idején a nemzeti ételüknek számító asadót.
Az argentin válogatott kulcsembere, a háromszoros aranylabdás és aranycipős Lionel Messi (27) – aki kettős állampolgárként a spanyol FC Barcelona csatára is – nemcsak Európában van jó kezekben a napi étrendje szerint, ahol társaival a Barca szenvedélyes drukkerének számító világhírű mesterséf, Ferran Adrià útmutatásai alapján összeállított mintamenüket fogyasztja. Az argentin válogatott szakácsai sem maradnak el a profizmusban: a szénhidrát, fehérje- és vitamindús táplálkozást helyezik előtérbe, kizárva a zsíros és sült ételeket. A reggeli és a snack opcionális a játékosoknál, mert ha nincs edzés, vannak, akik délig alszanak. Egyébként reggelire jellemzően gyümölcsöket, gabonaféléket, pirítóst, lekvárt, joghurtokat, gyümölcszseléket, sajtot, tejet és gyümölcslevet kapnak.
Az ebédjük és a vacsorájuk fehérjedús, könnyű húsokból és halakból – párolva, grillezve, a sültek kizárva – valamint zöldségekből, főleg brokkoliból, zöldbabból, spárgából, spenótból áll. A szénhidrátot sem vonják meg tőlük, mehet a tányérra édes burgonya, tészta, rizs. A menü végén szezonális gyümölcsök, sajtok. Mérkőzésnapokon erősítésként még hozzáadott szénhidrátok – pizza szósz nélkül – és fehérje, leginkább bélszín burgonyapürével – számol be Messiék, bármelyikünk számára követhető étrendjéről a Yahoo Deportes Argentina.
Ennek alapján sok honfitársuk sajnálhatta őket, hogy le kellett mondaniuk az Argentínától való hosszú, egyhónapos brazíliai távollét alatt a legjellegzetesebb nemzeti ételükről, az asadóról, mely főként marhahúsból, különböző belsőségekből, fűszeres kolbászfélékből, véres hurkából készül, de meghatározó összetevői között megtalálható a borjúmirigy (achura) is. Roston sütik a húst, eredetileg marhahátszínt vagy sertésoldalast, különösebb fűszerezés nélkül, egyszerűen csak sózzák.
Jól értesült forrás szerint az asadóról sem kellett teljesen lemondani a fiúknak. Többször is ehették, nemcsak az edzőtáborozáskor, hanem a Belo Horizontében is készült nekik a mérkőzések utáni játéknapokon. Azzal a kis megszorítással, hogy a belsőségek nem szerepelhettek a fogásban.
Az argentin focisták asztalára került élelmiszerféleségek mind helyi, braziliai beszerzésűek, kivéve az édesburgonyát, a birsalmát, a dulce de lechét, vagyis a karamellizált tejet, amit hazulról vittek magukkal (a tejlekvárnak is nevezett édességet az uruguayi csapattól elvették a vámosok, mert nem kértek rá beviteli engedélyt – a szerk.). Az argentinok számára elmaradhatatlan, erősen élénkítő hatásúmaté teához a 100 kg matélevelet szintén Argentínából szállították az immáron világbajnok-jelölt csapatnak. Csak mellesleg jegyezzük meg, ennek nagyobb hasznát vették, mint az uruguayi játékosok, akik 160 kiló matéfüvet vittek magukkal Brazíliába.
Hogy ételeik-italaik, a gondos táplálkozás és játéktudásuk mellett a szerencse is Messiékhez pártol a vasárnap esti döntőben, abban egyelőre csak reménykednek az argentinok. Annyi biztos, az égiek legfőbb helynöke, Ferenc pápa – lévén honfitársuk – biztos nekik drukkol a 18 karátos aranyból készült, tízmillió dollárt (2,25 milliárd Ft) érő világbajnoki trófea elnyeréséhez. Igaz, a biztonsági szabályok szerint ennek csak egy jóval kevesebbet érő másolatát, az 50 ezer dollár (11,25 millió Ft) értékűt viheti haza a vb győztese.
Mi viszont, ha nagyon akarjuk, drukkolhatunk nekik a sorsdöntő mérkőzésen asadóval, ami tulajdonképpen nem mást jelent spanyol nyelvterületen, minthogy sült. Egyúttal az argentin stilusú grillezés-parázson sütés neve. De ezt a szót használják magára a grillpartira, a közös sütögetésre is. Eredetileg – főleg már csak vidéken, illetve egy-egy fesztivál alkalmából – a sütésre előkészített, nagy darabokra bontott húst ( főleg marhát) keresztfákra rögzítik, és a már csak parázsló tűz köré egyenletes távolságban, ferdén leszúrják a földbe. Hosszú-hosszú órákon keresztül sül így a hús omlósra. Az asadó lényege a lassú, nagyon alacsony hőmérsékleten sütés.
Szóval, ha komótosan megadjuk a módját a grillezésnek – ha nem is hosszú órákig, és nem is földbe vájt nyársakkal -–, akkor „argentinul” szurkolhatunk. Kívánatos beszerezni jóféle, csontos marhahúst, disznót, véres hurkát, kolbászt, és csínján a fűszerekkel.
Végül, íme itt egy asadó-tipp Gabriela Galimberti oldaláról, aki összegyűjtötte a világ nagymamáinak legjobb receptjeit.
Forrás: hvg.hu