Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Normál esetben a sült krumplinak három összetevője van: a burgonya, a só és az olaj. Nos, úgy tűnik egy gyorsétterem-láncnál nem ez a bevált módszer.
Tavaly év elején egy gyorsétkezde egy átláthatósági kampányt indított, hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek érdekében a cég a honlapján közzétett az ételek összetevőit és azok előállítási módját. Kíváncsiságból utánanéztünk, hogy mi van a látszólag egyszerűen elkészíthető gyorséttermi sült krumpliban.
Meglepődve tapasztaltuk, hogy 11, azaz tizenegy összetevője van a hasábburgonyának. Íme:
Burgonya. – Örömmel fogadtuk, hogy ez a hozzávaló volt először megemlítve.
Repceolaj. – Manapság a repce – amiből később az olaj készült – többnyire genetikailag módosított. Jellegzetes aromája van, kénsavval való finomítás után sárga színű, majdnem szagtalan.
Hidrogénezett szójabab olaj. – Hasonlóan a repcéhez, a szójabab is lehet genetikailag módosított. Mi több, a hidrogénezési folyamat telítetté és egészségtelenebbé teszi a szójafélét. Az olaj felhasználása a kozmetikumok, szappanok, piperecikkek alapanyagától a biodízel üzemanyagon át a festékhigítókig és műanyagokig terjed – olvasható a wikipedia.hu-n.
Pórsáfrány olaj. – Egészséges olajnak tartják számon.
„Természetes aroma.” – Leginkább növényi eredetű ízfokozókat alkalmaznak az étteremláncnál.Dextróz. – Egy cukorfajta.
Nátrium-pirofoszfát. – Ezt az összetevőt a sült krumpli színének fenntartásáért alkalmazzák. A vegyipari ágazat biztonsági adatainál feltüntetik, hogy fogyasztása igen komoly veszélyeket jelenthet.
Dimetil-polisziloxán. – Habzásgátló szer, a wikipedia.hu szerint használják a kontaktlencsétől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.
Citromsav. – Tartósítószerként veszik igénybe.
Növényi olajak sütéshez. – Egy hét összetevős keverék, mely magában foglalja a repceolajat, a kukoricaolajat, a szójaolajat, a hidrogénezett szójabab olajat, a terc-butil-hidrokinont, a citromsavat, és a dimetil-polisziloxánt.
Terc-butil-hidrokinon. – A kőolajszármazékot tartósítóként alkalmazzák. Összefüggésbe hozható az asztmával, a bőrbetegségekkel, a hormonális zavarokkal, a hosszú távú állatkísérletekkel, a rák kialakulásával és a DNS károsodásával.
Forrás: sokszinuvidek.hu