Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
A makrobiotikus édességek lényege keményen hangzik, de a végeredmény nem az, főleg nem annak, aki egy hónapja nem evett semmiféle cukrot. Emellett villámgyorsan elkészülnek, és mi gyerekeknek sem adnánk mást, így azoknak is jó megoldás, akik nem akarnak finomított cukrot adni a kölyköknek.
A makrobiotikáról itt olvashat, a következő desszertek lényege, hogy nem tartalmaznak tejterméket, tojást és hozzáadott cukrokat.
Hozzávalók:
150 g eper
100 g kókuszdara
50 g durvára vágott mogyoró/mandula
Az alapanyagokat összedolgozom, egy szögletes formába nyomkodva behűtöm.
Hozzávalók
100 g barna rizs-vadrizs keverék (vagy simán csak barna vagy vad)
5 dl 100%-os almalé
50 g mazsola
A rizst és a mazsolát puhára főzöm az almalében. Pont.
Hozzávalók:
100 g barna rizs-vadrizs keverék (vagy simán csak barna vagy vad)
2 dl 100%-os almalé
3 dl kókusztej
szilvalekvár
A rizst puhára főzöm a kókusztejes almalében, és szilvalekvárral tálalom. Mindkettő a legnagyobb szívnyugalommal adható mindenevőknek.
Hozzávalók:
800 g alma lereszelve
400 g répa lereszelve
1/2 l almalé vagy szilvalé
100 g rizsliszt
15 g reszelt gyömbér
150 g szilvalekvár
dióolaj
A répát elkeverem az almával, a rizsliszttel, az almalével és a gyömbérrel. A felét egy kiolajozott formába simítom, rákanalazom a lekvárt. Beborítom a keverék másik felével, és 110 fokos sütőben 6 órán át sütöm.
Hozzávalók:
50 g rozsliszt
25 g dióolaj
100 g eper
100 g szilvalekvár
A lisztet elkeverem az olajjal, egy kicsi kerek forma aljára galuskákat szaggatok belőle. Rárétegezem a lekvárt, 150 fokos sütőbe tolom, és 30 percig sütöm. Összeturmixolt eperrel leöntve tálalom.
Hozzávalók:
50 g dióolaj
100 g teljes kiőrlésű zabliszt
50 g durvára vágott mandula/mogyoró
50 g arany mazsola
1 dl kókusztej
Az alapanyagokat elkeverem, sütőpapírra bő evőkanálnyi halmokat rakok belőle, és 150 fokos sütőben 1 óra alatt kisütöm.
Hozzávalók:
5 dl aszaltszilvalé
30 g tápiókagyöngy
A gyöngyöket puhára főzöm a szilvalében. Elég gejl, a fenti zabkeksznek akár lehet párja, vagy sima barna rizst is lehet vele édesíteni.
Hozzávalók:
200 g köles
500 g aszaltszilvalé
200 g szilvalekvár
A kölest elkeverem a szilvalével, egy tálba öntöm, rákanalazom a lekvárt, és 150 fokon 2 órát sütöm.
Forrás: Táfelspicc