Tojás, a húsvét sztárja - fogyaszd bátran! - SportVitalitás - SportVitalitás

Tojás, a húsvét sztárja - fogyaszd bátran! - SportVitalitás

Húsvét tájékán újra és újra felmerül a tojás-kérdés: együk -e, ha igen, mennyit, mi történik a koleszterinszinttel? A legújabb kutatások szerint bátran beiktathatjuk az étrendünkbe a húsvét egyik legnépszerűbb ételét – el is áruljuk, miért. 

Úgy tűnik, a tojás fokozatosan visszanyeri régi népszerűségét, a különféle fehérjében gazdag diétáknak – mint például az Atkins vagy a paleo – hála ugyanis ismét fellendült a fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

A népszerűsége növekedéséhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a tyúkok étrendjében is jelentős változás állt be, így a mai tojások már 13 százalékkal kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint korábban, a D-vitamin tartalmuk ellenben jelentősen megnőtt. Mivel emellett fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és fontos zsírsavakban is gazdagok, nem csoda, hogy mostanában ismét ajánlják a fogyasztását a táplálkozási szakemberek.

Egy a Surrey Egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik csökkentett kalóriájú étrendjük részeként naponta két tojást is elfogyasztottak, fogytak, miközben a koleszterinszintjük egyáltalán nem emelkedett meg. A tojásfogyasztást egyébként az a tény is növeli, hogy egy Amerikából induló divatirányzatnak köszönhetően Angliában is egyre terjed az a szokás, miszerint a korábban reggeliként fogyasztott főtt- vagy lágy tojást, esetleg rántottát, egyre többen eszik vacsorára, mivel hamar elkészül, ugyanakkor tápláló és nem utolsó sorban, finom is.

Forrás: Thinkstock
És még egy érdekesség a tojással kapcsolatban: egy kutatás kimutatta, hogy azok, akik tojást esznek, nagylelkűbbek. A tojásban ugyanis megtalálható a triptofán nevű aminosav, amit a szervezetünk szerotoninná alakít át, az pedig a jó közérzetünkhöz járul hozzá. A triptofán a tojás mellett még többek között a halban és a tejben is előfordul, így ha ezeket fogyasztjuk, ne lepődjünk meg, ha hirtelen rendkívül adakozó kedvünkben találjuk magunkat.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus is ajánlja a tojás fogyasztását. ,,Egy egészséges embernek hetente 3-7 darab tojás fogyasztása javasolt. Azoknak, akik szív-és érrendszeri betegségekkel küzdenek, fokozottan figyelniük kell, hogy mennyi tojásból készítik az ételt, mivel a tojás sárgájának a koleszterintartalma magas. Az energiaszegény étrendbe is beilleszthető a tojás, az elkészítési módtól függően: például egy szalonnás tojásrántotta nem a legjobb választás, a keményre főtt tojás salátával viszont remek vacsora!”
Forrás: life.hu