Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - SportVitalitás - SportVitalitás

Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - SportVitalitás

Mindig keressük a módját, hogy a kedvenc ételeinket egészségesebbé tegyük, az íz feláldozása nélkül. Ezért összeállítottunk egy listát a legjobb helyettesítő összetevőkről és közben néhány újat is felfedeztünk. Az alábbiakban a 83 leggyakrabban előforduló egészséges alternatívát mutatjuk be, és garantáljuk, hogy ezekkel a következő étkezés egészségesebb lesz, megőrizve finomságát, és népszerűségét.

1. Fekete bab liszt helyett

A lisztet egy konzerv (lecsöpögtetett és átmosott) fekete babbal cseréljük fel. Brownie sütésekor például  ez egy nagyszerű módja annak, hogy a receptet gluténmentessé tegyük, és proteindúsabbá varázsoljuk. 10 dkg lisztet 10 dkg babpürével válthatjuk ki.

2. Teljes kiőrlésű liszt fehér liszt helyett

A gyakorlatilag bármilyen sütött finomságban a fehér lisztet teljes kiőrlésű liszttel felcserélve egy teljesen új dimenziót kap az ízvilág és textúra. Mivel a teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona külső héját, ezzel egy extra adag rostot ad az ételhez, ami segíti az emésztést, és csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. Egy csésze fehér lisztet helyettesíthetünk 7/8 csésze teljes kiőrlésű liszttel.

Apple-Sauce-GF-SCD

3.  Almapüré cukor helyett

A cukrot helyettesítő almaszósszal a szükséges édességet elérhetjük az extra kalóriák nélkül. Míg egy csésze cukrozatlan almaszósz csak körülbelül 100 kalóriát tartalmaz, egy csésze cukor több, mint 770 kalóriát jelent! Zabpehely kekszben nagyszerű az almaszósz! A cukrot az almaszósszal 1:1 arányban helyettesítjük, de minden csésze almaszósz hozzáadásakor csökkentsük a recept folyadék összetevőit 1 /4 csészével.

4. Almapüré olaj vagy vaj helyett

Ne hitetlenkedj, amíg nem próbáltad! Az almaszósz kellő nedvességtartalmat ad, így összetartja a száraz összetevőket, így nincs szükség zsiradékéra, olajra vagy vajra. Ez jól működik minden édes kenyér receptben, mint a banánkenyérben vagy a cukkinikenyérben, kuglófokban, muffinokban (mint például az alacsony zsírtartalmú áfonya muffinban). Ha elsőre óvatosabban próbálgatnád ezt az új megoldást, csak a zsiradék felét helyettesítsd almaszósszal (tehát a receptben 1 csésze olaj helyett használj 1/2 csésze olajat, 1/2 csésze almaszószt). Majd következőnek változtathatsz az arányokon az almaszósz javára.

5. Mandulaliszt búzaliszt helyett

A gluténmentes mandulaliszt a sült finomságokba becsempész egy adag fehérjét, omega-3 zsírsavat és a finom mandulás ízt. Klasszikus vajas kekszekben remek megoldás ez a helyettesítő. Egy jótanács: a mandulaliszt sokkal nehezebb, mint a többi liszt, nem árt megnöveli a sütőpor mennyiségét (kb. 1/2 teáskanállal minden csésze mandulaliszthez).

avocado-banana-puree
6. Avokádó püré vaj helyett

Mindketten zsírok (bár nagyon különböző zsírok), és szobahőmérsékleten közel azonos állagúak. Az avokádó krémes állagával és finom, de visszafogott ízével remekül kiegészíti a csokis brownie és más étcsokoládés sütemények ízvilágát. A tökéletes arányok kikísérletezése eltarthat egy darabig, de nagyjából érvényes szabály, az 1 csésze avokádó püré 1 csésze vajat helyettesít.

7. Vanília cukor helyett

A cukor mennyiségét felére csökkenthetjük, ha egy teáskanál vaníliát adunk a recepthez, vagy ha a cukrot vaníliás cukorral helyettesítjük. Ezzel a helyettesítéssel nemcsak a ízt növeljük jelentősen, de sokkal kevesebb kalóriát is tartalmaz majd a kész édesség. Feltételezve, hogy a recept eredetileg egy csésze cukrot ír elő, ezzel a cserével majdnem 400 kalóriát spórolunk!

8. Banánpüré vaj helyett

Az érett banán pürésített formában krémesít és sűrít, ugyanúgy működik, mint az avokádópüré, de más típusú édességekhez ideális. Míg az avokádó visszafogott íze elveszik a csokoládés krémekben, sütikben, a banán íze és illata is általában megmarad és észrevehető, így azt főleg gyümölcsös édességekbe ajánljuk. A tápanyagban dús banán káliumot, rostot és a B6-vitamint csempész a sütibe. Helyettesíts 1 csésze vajat vagy olajat egy csésze banánpürével!

 Top-10-coconut-oil-facts_05

9. Kókuszliszt liszt helyett

A magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú kókuszliszt kis mennyiségben, részben helyettesíti a búzalisztet. A kókuszliszttel azonban óvatosan kell bánni, több, mint fél csésze használata enyhén kesernyéssé teheti a süteményt, így a búzalisztet érdemes túlsúlyban hagyni. Kókuszliszt használatakor vele azonos mennyiségű extra folyadékot is kell a tésztába tenni!

10. Sűrített tej tejszín helyett

A sűríett tej ugyanazt az állagot biztosítja a zsír mennyiség töredékével. A sűrített tej általában egy kicsivel több cukrot tartalmaz, de a zsírtartalom csökkentése miatt megéri a váltás. Helyettesítéskor 1 csésze tejszín = 1 csésze sűrített tej!

11. Stevia cukor helyett

A természetes édesítőszer kalóriatartalma jóval alacsonyabb, és akár 300-szor édesebb a cukornál. De jól nézd meg, hogy hol és mennyiért veszed, a divatos édesítőszer akár 5-ször annyiba kerülhet, mint a kristálycukor. Mivel ez sokkal édesebb, a helyettesítésnél is figyelni kell, a használandó 1 csésze cukor helyett 1 teáskanál folyékony stevia-t, vagy kb. 2 evőkanál stevia port használj.

aszalt szilva
12. Aszalt szilva vaj helyett

A brownie és más sötétcsokis sütemények sütésekor az aszalt szilva püré tökéletes a vaj helyettesítésére, és közben a kalória és zsír tartalom több, mint fele el is tűnik. Pürésíts 3/4 csésze aszalt szilvát 1 /4 csésze forró vízzel, és helyettesítsd vele a vajat egyenlő arányban csokoládés receptekben!

13. Lenmagliszt tojás helyett

És végül egy régi vegán trükk. Keverjünk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot (lenlisztet), 3 evőkanál meleg vízzel, és egy villával verjük habosra. Hagyjuk kihűlni a hűtőben 5-10 percig, majd 1 tojás helyett használhatjuk bármilyen sütemény receptjében.

 

Forrás: greatist.com