Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Mindig keressük a módját, hogy a kedvenc ételeinket egészségesebbé tegyük, az íz feláldozása nélkül. Ezért összeállítottunk egy listát a legjobb helyettesítő összetevőkről és közben néhány újat is felfedeztünk. Az alábbiakban a 83 leggyakrabban előforduló egészséges alternatívát mutatjuk be, és garantáljuk, hogy ezekkel a következő étkezés egészségesebb lesz, megőrizve finomságát, és népszerűségét.
A lisztet egy konzerv (lecsöpögtetett és átmosott) fekete babbal cseréljük fel. Brownie sütésekor például ez egy nagyszerű módja annak, hogy a receptet gluténmentessé tegyük, és proteindúsabbá varázsoljuk. 10 dkg lisztet 10 dkg babpürével válthatjuk ki.
A gyakorlatilag bármilyen sütött finomságban a fehér lisztet teljes kiőrlésű liszttel felcserélve egy teljesen új dimenziót kap az ízvilág és textúra. Mivel a teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona külső héját, ezzel egy extra adag rostot ad az ételhez, ami segíti az emésztést, és csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. Egy csésze fehér lisztet helyettesíthetünk 7/8 csésze teljes kiőrlésű liszttel.
A cukrot helyettesítő almaszósszal a szükséges édességet elérhetjük az extra kalóriák nélkül. Míg egy csésze cukrozatlan almaszósz csak körülbelül 100 kalóriát tartalmaz, egy csésze cukor több, mint 770 kalóriát jelent! Zabpehely kekszben nagyszerű az almaszósz! A cukrot az almaszósszal 1:1 arányban helyettesítjük, de minden csésze almaszósz hozzáadásakor csökkentsük a recept folyadék összetevőit 1 /4 csészével.
Ne hitetlenkedj, amíg nem próbáltad! Az almaszósz kellő nedvességtartalmat ad, így összetartja a száraz összetevőket, így nincs szükség zsiradékéra, olajra vagy vajra. Ez jól működik minden édes kenyér receptben, mint a banánkenyérben vagy a cukkinikenyérben, kuglófokban, muffinokban (mint például az alacsony zsírtartalmú áfonya muffinban). Ha elsőre óvatosabban próbálgatnád ezt az új megoldást, csak a zsiradék felét helyettesítsd almaszósszal (tehát a receptben 1 csésze olaj helyett használj 1/2 csésze olajat, 1/2 csésze almaszószt). Majd következőnek változtathatsz az arányokon az almaszósz javára.
A gluténmentes mandulaliszt a sült finomságokba becsempész egy adag fehérjét, omega-3 zsírsavat és a finom mandulás ízt. Klasszikus vajas kekszekben remek megoldás ez a helyettesítő. Egy jótanács: a mandulaliszt sokkal nehezebb, mint a többi liszt, nem árt megnöveli a sütőpor mennyiségét (kb. 1/2 teáskanállal minden csésze mandulaliszthez).
Mindketten zsírok (bár nagyon különböző zsírok), és szobahőmérsékleten közel azonos állagúak. Az avokádó krémes állagával és finom, de visszafogott ízével remekül kiegészíti a csokis brownie és más étcsokoládés sütemények ízvilágát. A tökéletes arányok kikísérletezése eltarthat egy darabig, de nagyjából érvényes szabály, az 1 csésze avokádó püré 1 csésze vajat helyettesít.
A cukor mennyiségét felére csökkenthetjük, ha egy teáskanál vaníliát adunk a recepthez, vagy ha a cukrot vaníliás cukorral helyettesítjük. Ezzel a helyettesítéssel nemcsak a ízt növeljük jelentősen, de sokkal kevesebb kalóriát is tartalmaz majd a kész édesség. Feltételezve, hogy a recept eredetileg egy csésze cukrot ír elő, ezzel a cserével majdnem 400 kalóriát spórolunk!
Az érett banán pürésített formában krémesít és sűrít, ugyanúgy működik, mint az avokádópüré, de más típusú édességekhez ideális. Míg az avokádó visszafogott íze elveszik a csokoládés krémekben, sütikben, a banán íze és illata is általában megmarad és észrevehető, így azt főleg gyümölcsös édességekbe ajánljuk. A tápanyagban dús banán káliumot, rostot és a B6-vitamint csempész a sütibe. Helyettesíts 1 csésze vajat vagy olajat egy csésze banánpürével!
A magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú kókuszliszt kis mennyiségben, részben helyettesíti a búzalisztet. A kókuszliszttel azonban óvatosan kell bánni, több, mint fél csésze használata enyhén kesernyéssé teheti a süteményt, így a búzalisztet érdemes túlsúlyban hagyni. Kókuszliszt használatakor vele azonos mennyiségű extra folyadékot is kell a tésztába tenni!
A sűríett tej ugyanazt az állagot biztosítja a zsír mennyiség töredékével. A sűrített tej általában egy kicsivel több cukrot tartalmaz, de a zsírtartalom csökkentése miatt megéri a váltás. Helyettesítéskor 1 csésze tejszín = 1 csésze sűrített tej!
A természetes édesítőszer kalóriatartalma jóval alacsonyabb, és akár 300-szor édesebb a cukornál. De jól nézd meg, hogy hol és mennyiért veszed, a divatos édesítőszer akár 5-ször annyiba kerülhet, mint a kristálycukor. Mivel ez sokkal édesebb, a helyettesítésnél is figyelni kell, a használandó 1 csésze cukor helyett 1 teáskanál folyékony stevia-t, vagy kb. 2 evőkanál stevia port használj.
A brownie és más sötétcsokis sütemények sütésekor az aszalt szilva püré tökéletes a vaj helyettesítésére, és közben a kalória és zsír tartalom több, mint fele el is tűnik. Pürésíts 3/4 csésze aszalt szilvát 1 /4 csésze forró vízzel, és helyettesítsd vele a vajat egyenlő arányban csokoládés receptekben!
És végül egy régi vegán trükk. Keverjünk össze 1 evőkanál őrölt lenmagot (lenlisztet), 3 evőkanál meleg vízzel, és egy villával verjük habosra. Hagyjuk kihűlni a hűtőben 5-10 percig, majd 1 tojás helyett használhatjuk bármilyen sütemény receptjében.
Forrás: greatist.com