Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - 2. rész - SportVitalitás - SportVitalitás

Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - 2. rész - SportVitalitás

Tovább folytatjuk a listát kedvenc helyettesítő összetevőinkkel, a második részben a különböző szénhidrátokat felváltó egészségesebb alternatívákat mutatjuk be, melyekkel kedvenc ételeinket egészségesebbé tehetjük, az íz feláldozása nélkül. 

Okosabb szénhidrátok

 

1. Barna rizs fehér rizs helyett

A fehér rizst feldolgozása során, a “barna” korparétegtől fosztják meg, mellyel alapvető tápanyagokat (pl. rostok) is veszít el. A barna rizzsel így teljesebb tápértékű verzióhoz jutunk.

quinoacous2. Quinoa kuszkusz helyett

Míg a kuszkusz feldolgozott búzalisztből készül, a quinoa egy teljes kiőrlésű gabona tele fehérjével és tápanyagokkal. Mellesleg kinézetre szinte pontosan ugyanolyanok.

3. Cukkini “szalagok” tészta helyett

A vékony csíkokra, “szalagokra” vágott cukkini remek helyettesítője a szénhidráttal telepakolt tésztáknak. Plusz, még vizet sem kell forralni hozzá, néhány perc alatt puhára fő.

4. Fehérrépapüré a burgonyapüré helyett

Míg egy csésze tejjel készített burgonyapüré mintegy 180 kalóriát tartalmaz (még az elkerülhetetlen só és vaj hozzáadása előtt), egy csésze fehérrépapüré (amely tej vagy vaj nélkül is krémes állagú) mindössze 51 kalória. Egy kevés friss fűszernövénnyel kiválthatjuk a sót, és egy sokkal egészségesebb köretet kapunk.

mashed5. Karfiolpüré burgonyapüré helyett

Csakúgy, mint a fehérrépapüré, a karfiolpüré is töredéke kalóriák tekintetében a burgonyapürének. Ízében a karfiolpüré nagyon visszafogott, de ha valaki nem rajong érte, érdemes kipróbálni egy olyan pürét, melynek fele burgonya, fele karfiol.

6. Zabpehely zsemlemorzsa helyett

A zabpelyhet akár durvára darálva, akár egészében, akár simán, akár fűszerezve zsemlemorzsa helyett lehet becsempészni az ételekbe, ezzel emelve a teljes kiőrlésű gabonák arányát a napi bevitelben.

7. Teljes kiőrlésű tészta a hagyományos tészta helyett

Csakúgy, mint a kenyerek esetében, a teljes kiőrlésű tészta magasabb rosttartalmú, és körülbelül 50 kalóriával kevesebbet tartalmaz adagonként

8. Pita kenyér helyett

Egy teljes kiőrlésű pita kb. 80 kalóriát és csak 1 gramm zsírt tartalmaz (bár van némi eltérés a különböző márkák között). Két szelet teljes kiőrlésű kenyér ezzel szemben 138 kalória!

wrap9. Saláta levél tortilla helyett

A váltás természetesen nyilvánvaló, de 100% kevesebb kalória, zsír és szénhidrát! Emellett a saláta feldobja az ételt és könnyebbé is teszi.

10. Kukorica tortilla búza tortilla helyett

Ha mégis maradnál a tortilla mellett, a kukoricás verzió fele annyi kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a búzalisztből készült párja!

11. Teljes kiőrlésű kenyér fehér kenyér

Erről már eleget hallottál. Magasabb tápérték, gazdagabb ízvilág.

 

Forrás: greatist.com