Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - 3. rész - SportVitalitás - SportVitalitás

Új és izgalmas, egészséges helyettesítő összetevők - 3. rész - SportVitalitás

Ezúttal az egészséges fehérjék után kutatunk, melyik fehérjét melyik másikkal lehet jól helyettesíteni, hogy az étel megőrízze ízvilágát, karakterét, miközben tartalmazzon kevesebb kalóriát, zsírt, hogy még egészségesebb ételt adjon!  

Egészségesebb fehérjék

 

1. Száraz bab konzerv bab helyett

A konzerv bab kényelmes, de sok felesleges sót és rengeteg tartósítószert tartalmaz. Plusz, bár a konzerv változat nagyon olcsó, a szárított bab még annál is olcsóbb! Lehet, hogy egy kicsit több munkát igényel (csak egyszerűen áztatatni majd megfőzni kell), de még így is megéri.

pros

2. Pármai sonka szalonna helyett

A szalonna remek választás, ha finom füstös ízt adnál sós ételekhez. De néhány szelet pármai sonka segíthet csökkenteni az étel kalória és zsír tartalmát. Bár a szalonna mintegy 70 kalóriát és 6 gramm zsírt tartalmaz két szeletenként, ugyanennyi sonka csak 30 kalóriát és 4 gramm zsírt tartalmaz.

3. Két tojásfehérje egész tojás helyett

Egy tojássárgája több, mint felét adja egy átlagos felnőtt ajánlott napi koleszterin bevitelének. Ha egy recept két tojást kíván, a második sárgáját felcserélheted fehérjével, így lecsökkentheted a koleszterin szintet, miközben megduplázhatod a fehérje mennyiségét. Ha egy ételbe kettőnél több tojásra van szükség, ugyanez a módszer alkalmazható. A tojássárgája bár koleszterindús, gazdag A, E, D és K-vitaminban, így érdemes legalább kettőt meghagyni, és csak a többit felcserrélni fehérjével.

pros2

4. Fehér baromfihús (csirkemell) sötét baromfihús (csirkecomb) helyett

A legnagyobb vita a csirkehús körül a mai napig: mi egészségesebb, a csirkemell vagy a csirkecomb? A fehér hús megnyerte a vitát, mivel alacsonyabb kalória- és zsírtartalmú, mindemellett magasabb a fehérje- és a vastartalma.

5. Darált pulykahús darált marhahús helyett

A darált pulyka- (vagy csirkehús) egy nagyszerű helyettesítője a darált marhahúsnak, miközben csökkenti az étel telített zsír és kalóriatartalmát. Viszont az alacsonyabb zsírtartalmú, darált baromfi gyakran kiszárad sülés közben, de néhány evőkanál csirkehúslevessel/vegetás vízzel ezt megelőzhetjük. Töltött paprikába több fehérjét és antioxidánst tölthetünk, miközben a zsírt lecsökkenthetjük, ha darált marhahús és rizs helyett darált pulykahússal és quinoával töltjük meg.

 

Forrás: greatist.com