Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Millió cikket olvastunk róla, így nyár elején úgy döntöttünk, ideje zöld turmixszal indítani a reggelt. Nem is bántuk meg, sőt, azóta már nincs nap zöld ital nélkül. Csináld utánunk!
Mi a zöld turmix?
Nem új keletű dolog zöldségekből és gyümölcsökből turmixot készíteni, ám 2014-re ért el hihetetlen népszerűséget a zöld turmix. Nemcsak az egészséges életmód hirdetői ontják magukból a recepteket, de a világsztárok is a rabjai lettek. A zöld italok gyümölcsökből és zöld színű zöldségekből készülnek. Nem kell mást tenned, csak felvágva bedobálni őket egy turmixgépbe, és egy kevés vízzel felönteni. A víz mennyisége attól függ, ki milyen sűrűn szereti ezeket az italokat.
Mire jó?
A zöld italok csodálatos módon kipucolják a szervezetet. Rengeteg értékes ásványi anyag, vitamin és enzim jut általuk a szervezetbe. Javítják és helyes útra terelik az emésztést, segítenek megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól. Amellett, hogy energiát adnak, és rendszeres fogyasztásukkal segíthetnek leküzdeni a fáradtságot, komolyabb betegségek gyógyítására és megelőzésére is kiválóak. Csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, és nem utolsósorban hatásosak a rák megelőzésében.
Mikor fogyaszd?
A zöld turmix reggel a legideálisabb: kipucolja a szervezetet, lúgosít és feltölt energiával. Ráadásul a reggelid is le van tudva, és 5 perc alatt elkészül.
Hogyan készül?
A zöld turmixok alapja nagyobb részben, kb. 60%-ban gyümölcs. Ez lehet banán, körte, kivi, ananász, eper, vagy amihez épp kedved van, a lényeg, hogy sűrű, energiát adó gyümölcs legyen. Ehhez a darabokra vágott gyümölcshöz jön hozzá egy-két marék zöld levél, ami lehet a klasszikus spenóton és sóskán kívül akár madársaláta, tyúkhúr, kelkáposzta, angolzeller vagy koriander is. A fűszerezés teljesen rád van bízva: ha van kedved, adj a turmixodhoz citromlevet, gyömbért vagy más friss fűszert, a lényeg, hogy megmaradjon az egész természetes alapanyagúnak. A zöldségeket és a gyümölcsöt tedd be a turmixgépbe, hígítsd annyi vízzel, amennyire sűrű italt szeretnél, és turmixold össze!
Ihász Katalin dietetikus szerint is nagyszerű választás a zöld turmix fogyasztása. “Mivel nyersen turmixoljuk össze a hozzávalókat, így azok vitamin- és ásványianyag-tartalma sokkal koncentráltabb. Akinek ez a szokásostól eltérő ízvilág elnyeri a tetszését, fogyassza bátran ezeket az italokat, mert nagyon egészségesek!”
Forrás: life.hu