Zubai Szabolcs, a Szeged válogatott ásza a sporttáplálkozási tapasztalatokról - SportVitalitás - SportVitalitás

Zubai Szabolcs, a Szeged válogatott ásza a sporttáplálkozási tapasztalatokról - SportVitalitás

A szegediek válogatott kézilabdázója, Zubai Szabolcs mindennapjainak része már a tudatos sporttáplálkozás, így most mi is érdeklődtünk nála, hogyan zajlott le ez a fajta életmódváltás az ő esetében, valamint arról is beszélt nekünk a kiváló sportember, hogy neki személy szerint mi az, amiben áttörést hozott ez a program.

Gratulálunk a szezonodhoz, mely a Veszprém elleni fináléban szerzett ezüstéremmel ért véget számodra. Hogyan tekintenél vissza erre az évadra a saját szemszögedből?
Nagyon nehéz évadként nézek vissza rá, ugyanis tavaly nem volt semmi pihenőnk az olimpia miatt, így kis túlzással azt lehetne mondani, hogy a két szezon eggyé olvadt. A végén úgy éreztem, hogy borzasztóan elfáradtam, de egyébként egy sikeres éven vagyunk túl, hiszen a BL-ben is továbbmentünk a csoportból, ezüstérmesek lettünk a hazai bajnokságban, illetve a kupában is, voltak szép eredményeink, s kiváló meccseink, persze játszottunk rosszabbakat is, ám összességében úgy vélem, hogy elégedettek lehetünk.
A válogatott, valamint a nemzetközi kupaszereplés miatt rengeteg mérkőzést játszol egy idényben és kevés időd van regenerálódni. Hogy érzed, mennyit tud ebben neked segíteni a tudatos sporttáplálkozás, illetve mikor találkoztál a SportVitalitással?
Igencsak fontos dolog ez számomra. Nagyjából két éve ismerkedtem meg Kiss Károllyal, a SportVitalitás vezetőjével. Nekem nagyon sok problémám volt azzal, hogy a világversenyek alatt meg tudjam tartani a súlyon, ezeken a tornákon ugyanis alaposan lefogytam és fél év vagy több hónap volt, mire ezt vissza tudtam szedni. A jelenlegi módszer abban segít leginkább, hogy jobban képes vagyok ezt kontrollálni és maximum egy-két kilót vesztek, ezt pedig gyorsan vissza tudom építeni. Mindenféleképpen segít és az sem elhanyagolható, hogy több energiája marad az embernek, ha odafigyel a táplálkozására, illetve az étrend-kiegészítőkre. Ez által egészségesebb és életerőtől duzzadó lesz az ember.
Mikor jutottál el arra a pontra, amikor azt gondoltad, érdemes tudatos alapokra helyezni a táplálkozásodat? Hogyan tudnád összehasonlítani az azt megelőző, illetve az azóta eltelt időszakot?
Én akkor jutottam oda, amikorra már kipróbáltam “a”-túl “zs”-ig mindent, a SportVitalitást pedig még nem, ekkor úgy gondoltam, hogy adok egy esélyt a cégnek, ha már ennyi mindenbe belekóstoltam, tudtam, hogy veszítenivalóm nincsen. Úgy fest, ez a dolog működik és bevált. Az ember fittebbnek érzi magát ezt a rendet követve és tudja, hogy mikor mit kell ennie. Egy-egy nap nem jön úgy össze az ember étkezése, mint ahogy eltervezi, mint nekem, aki meccsnapokon a megmérettetés előtt hat órával eszem és a mérkőzések után nehezebb enni. A világversenyeken nekem emiatt volt gondom a súlyom megtartásával. Ezek a termékek abban segítenek, hogy a szükséges ásványi anyagokat pótolják, illetve a megfelelő tápanyagokat mind be tudjuk vinni általa a szervezetünkbe.

Melyik az a táplálék-kiegészítő, melyet a legtöbbet használsz és miben tud az neked segíteni?
Nekem azzal is gondom volt, hogy a kilók nem úgy jöttek fel, ahogy én szerettem volna, itt tudni kell, hogy én tejérzékeny vagyok és a NutriDrinknek van egy laktózmentes itala, amit kevesen használnak, a többiek inkább a hagyományos verziót isszák. A válogatottnál találkoztam ezzel a készítménnyel először, akkor pedig azt tapasztaltam, hogy megittam és nem voltam jól tőle, ekkor kiderült, hogy azért fáj a gyomrom, mert laktózproblémám van. Utána beszéltem Kiss Károllyal, aki a figyelmembe ajánlotta a laktózmentes verziót, ez pedig tökéletesen bevált. Ezzel is kitűnik, hogy ennél a cégnél mindenre tudnak megoldást találni ebben a témakörben, ha valakinek valamilyen módszer, termék nem megfelelő, akkor találnak helyette olyat, ami személyre szabottan biztos, hogy tud segíteni az illetőnek. Nagyon segítőkészek a SportVitalitás munkatársai, az pedig nagyon fontos egy sportoló számára, hogy amíg edz, készül, ne kelljen mással foglalkoznia, itt pedig van egy olyan bázis az ember mögött, amire bármikor lehet támaszkodni és mindenre található megoldás általa.

Milyen terveid vannak még a tudatos sporttáplálkozással kapcsolatban?
Lényegébe véve annyi, hogy tartanom kell magamat az eddigiekhez, mivel úgy vélem, hogy ami bevált, működik, azt nem kell megvariálni. Ami nekem egyszer sikerült, amit én működőképesnek látok, azt nem szoktam leváltani, hacsak nem veszek észre valami negatív változást magamon, amíg az működik, azt csinálom.

Kinek és miért ajánlanád a tudatos sporttáplálkozást és magát a SportVitalitást?
A legfontosabb az, hogy ugyan nem lehet mindenki élsportoló, ám akiknek ez az életük, számukra rendkívül fontos dolog ez, attól függetlenül, hogy valaki egyénileg vagy csapatban űzi a maga sportágát. Akik nem versenyszerűen sportolnak, azok számára is elengedhetetlen, hogy úgy táplálkozzanak, hogy az egészségileg, szellemileg feltöltse őket, nem csak testileg segít ugyanis ez ilyen fajta tudatosság. Amennyiben erre elegendő figyelmet fordít az ember, ezeken a területeken is biztos a pozitív hatás, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom!

 
Köszönjük az interjút!