Bátori Bence a nagy változásról és a sporttáplálkozás jelentőségéről - SportVitalitás - SportVitalitás

Bátori Bence a nagy változásról és a sporttáplálkozás jelentőségéről - SportVitalitás

A felnőtt férfi vízilabda válogatott fiatal ásza, az Egerben pólózó Bátori Bence mesélt nekünk arról, hogyan került kapcsolatba a tudatos sporttáplálkozással, s milyen változásokat hozott az életébe az életmódváltás. Ezen felül a játékos utóbbi idejében elért sikereiről is érdeklődtünk, valamint a SportVitalitással való kapcsolatáról is minden lényeges dolgot megtudhatunk az alábbi interjúból.

Először is gratulálni szeretnénk az utóbbi időben elért sikereidhez! Egyre rendszeresebben tagja vagy a felnőtt vízilabda válogatottnak is, hogyan élted meg ezt az utóbbi periódust? 

Köszönöm szépen! Az utóbbi időszak tényleg mondhatom, hogy sikeres volt számomra és azon vagyok, hogy ez minél tovább kitartson, rengeteget teszek azért, hogy egyre jobb legyek. Bizonyítani akarok a klubcsapatomban, utána pedig természetesen a válogatottban is ugyanez a feladat számomra.

Ha már a klubcsapatodat említetted, immáron második éve játszol Egerben, ahol az Euroligában is helyt kell állnod. Mit jelent számodra az fizikailag, illetve mentálisan, hogy egyszerre több fronton is folyamatosan teljesítened kell? 

Volt már azért korábban is részem ilyesmiben, csak annyi a különbség, hogy akkor nem voltam ennyire meghatározó tagja a csapatomnak, ám magát a ritmust nem most ízleltem meg először. Természetesen nagyon kemény mind fizikálisan, mint pedig mentálisan, rengeteg az utazás, illetve a mérkőzés, de úgy vélem, hogy jól  bírom a dolgot és nagyon szeretem is, hogy ennyi meccset játszhatunk. A vízilabdásnak a mérkőzésnap valamilyen szinten ünnepnap, imádom ezt a fajta menetrendet.

A saját tapasztalataid szerint mennyiben tud neked ebben segíteni a tudatos sporttáplálkozás?

Természetesen nagyon sok mindenben. Másfél év alatt lefogytam körülbelül 25-30 kilót, rengeteget köszönhetek ennek az életmódnak. Először a Honvédnál jelentkezett Kiss Károly, a SportVitalitás vezetője, ő adta meg a kezdőlökést. Amikor elkezdtük a közös munkát, akkor szépen megindult lefelé a súlyom, itt Egerben pedig egy dietetikus szakemberrel folytattam tovább a munkát, s körülbelül még 15 kilót leadnom.

Mennyi ideje állsz kapcsolatban a SportVitalitással? 

Nagyjából három éve kezdődött az együttműködés, ebből az első másfél esztendő szólt a szorosabb közös munkáról, azóta pedig az egri dietetikusom segít tartani a programokat, ugyanis ekkor eljöttem Budapestről. Az első másfél évet tekintve a SportVitalitás összeállított egy komolyabb étrendet, ezt követve sikerült változtatnom, s jelenleg is felhasználjuk ugyanezeken előírások egy részét a mostani táplálkozási programomban.

Mesélnél nekünk pár szóban arról, nagyjából milyen alapelveket követsz? 

Most már elég régóta ugyanazt az étrendet követem, s úgy veszem észre, hogy ezek a programoknak nálam “a sokszor keveset” elv az alapja, úgyhogy nem éhezem sem este, sem délben, mert mindig viszek be táplálékot a szervezetembe, csak nem akkora mennyiségben és nem olyan minőségű ételeket, mint ezt megelőzően. A szénhidrátokat a reggeli-délelőtti órákban viszem be nagyobb mennyiségben, este pedig salátát, könnyebb csirkehúst eszem, s mindent mértékkel eszem. 

Kinek és miért ajánlanád a SportVitalitást, illetve a tudatos sporttáplálkozási elvek ilyen szintű követését? 

A saját tapasztalatomat tudom közvetíteni, ennek pedig a lényege az, hogy amióta ezt az étrendet tartom, s egészségesen táplálkozom, azóta mind a közérzetemben, mind pedig a sportteljesítményemben, sőt, még a mentális vonalon is tapasztalható pozitív változás, egyszerűen ez mindenre kihatással van. A mai napig tudom, hogy nagy koncentráció kell ahhoz, hogy odafigyeljek arra, mit és milyen módon egyek, az ember sokszor majdnem elcsábul, de megéri tartani a menetrendet, ugyanis mind esztétikailag, mind pedig a sport terén megvan ennek a pozitív hatása. Mióta lefogytam, sokkal jobban megy a játék és mostanra elértem arra szintre, hogy többet semmiképp sem kell vesztenem a súlyomból, hanem szeretném ezt a szintet tartani és erre ráerősödni még jobban, ám kilókban feljebb menni nem szeretnék.

Köszönjük az interjút!