Idén már több mint 500 utánpótláskorú sportolót mértünk fel - Sportvitalitás - Sportvitalitás

Idén már több mint 500 utánpótláskorú sportolót mértünk fel - Sportvitalitás

Hiába még nem jutottunk túl az év felén, már több mint félezer sportolónak nyújthattunk egyénre szabottan vagy csoportos mérés részeként teljesítményoptimalizáló szolgáltatást. Idén már Győrben, Budaörsön, Csurgón, Balatonfüreden, Vácott, Szécsényben, Nagykanizsán jártunk: sok esetben nem először, hisz évről évre szerződéses klubpartnereink a megbízhatóságot választják.

A mérésekről, cégben zajló változásokról, a kezdeményezés jövőjéről Sziráki Zsófit, a SportVitalitás dietetikusát kérdeztük.

-Mi történik egy csoportos felmérésen?

Csoportos felmérés esetén a 6 frekvencián és 4 ponton mérő testösszetétel mérő készülékünk (Inbody 720) és ultrahangos magasságmérőnkkel helyszíni felmérést végzünk utánpótláskorú és felnőtt sportolók körében. Táplálkozási napló elemzése által rálátunk jelen táplálkozási szokásaikra, és a testösszetétel mérés eredményével összevetve kapunk egy előzetes látképet az elérendő célokról. A sportolók ezenkívül kapnak egy részletes kiértékelést testösszetételükről, valamint mintaétrend is csatolásra kerül. A testösszetétel pontos ismeretében egyénre szabott edzésterv kerülhet kidolgozásra, mely hozzájárul az alkalmazott étrend sikerességéhez.

 

 

-Miben más két csoportos felmérés?

Egy-egy csoportos felmérésen mindig alkalmazkodnunk kell ahhoz, hogy pontosan hány éves korosztályt szólítunk meg, hiszen itt a kommunikációs csatornán kell módosítanunk, ezen kívül a javasolt testösszetételbeli sajátosságok sportáganként is változatosak. Idéntől lehetőség van célzott antropometriai felmérésre is, mely a testösszetétel mérésen kívül részletesebben kitér egyéb testtáji paraméterekre is, melyekkel akár egy gyermeknél a várható testmagasság is becsülhető lesz.

-Milyen módszerekkel becsülhető meg a várható testmagasság és testalkat?

Ezek a paraméterek többféle módszerrel is felmérhetőek, de az egyik legelterjedtebb a testkerületeinek és a bőrredőknek a mérése, képletek alkalmazásával. Természetesen ezenkívül még rengeteg módszer létezik, de fontos tudni, hogy mind becslésen alapulnak, ám fontos segédlet lehet a gyermek és szülő életében, hogy a fiatal tudatosan, sikerélmény-orientáltan tudjon sportágat választani. Az adott sportág szeretete természetesen a méréstől független faktor.

-Hol találkozhatunk még Veletek a következő hónapokban?

Cégünk több sportklubbal vette fel a kapcsolatot, így valószínűsíthetően sportklubok délutánjain is összefuthatunk. Eddig kajak-kenu, vízilabda és futballklubnál történtek érdeklődést felkeltő előadások. Ezen kívül igyekszünk szakmai tartalmainkkal a tudományos fejlődést is szolgálni, így jövő héten utazom Szombathelyre, a XV. Sporttudományi Kongresszusra, ahol az elmúlt évek szakmai tapasztalait oszthatom meg. Nyáron, ha már a szórakozás és a sport nem elválasztható egymástól, a Túri Fullánk Vízilabda Fesztiválon is részt veszünk szakmai stábunkkal. Addig is a kötött programok mellett szeretettel várunk mindenkit egyéni bejelentkezés útján irodánkba…-zárta rövid interjúnkat Zsófi.


Még szintén érdekelheti

1 hét ago

Milyen módszerekkel vizsgálható a teljesítmény?

Az orvos-és egészségtudományok fejlődése előtérbe helyezte a magasabb szintű élsporti menedzsment fókuszpontba helyezését is. Évtizedről évtizedre egyre nagyobb támogatottsággal rendelkeznek…

Bővebben