Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Minden nap elején egy kis energia befektetéssel hatalmasat tehetsz egészségedért. Most az itt olvasható kutatással támasztjuk alá: megéri 15 percet szánni egy tápanyagokban gazdag, tökéletes összetételű reggeli elkészítésére. Sportolók számára különösen fontos az egyénre szabott fehérje-, zsír-, szénhidrát-, rosttartalmú reggeli. Többek közt ebben is segítenek nektek a Sportvitalitás dietetikusai az egyéni bejelentkezés alkalmával.
És most következzék a kutatás, melyben főiskolás-korú lányok tápláltsági állapotát és energiabevitelét figyelték különböző összetételű reggelik beillesztését követően. Feltételezésük az volt, hogy a reggeli megléte összefügg az alacsonyabb testtömeggel és a kedvezőbb napi tápanyag-bevitellel és -összetétellel.
Sok fiatal a kényelmet részesíti előnyben a megfelelő tápanyag-összetételű reggelivel szemben, melynek negatív hatása van az energiafelhasználásra és a tápanyagok bevitelére is.
A kutatás célja: Jelen tanulmány célja főiskoláskorú lányok esetében vizsgálni a különböző összetételű, azonos kalóriatartalmú reggelik – tojásfehérje = TF, „toaster pastry” (édes péksütemény = ÉP), szokványos reggeli – hatását az energia-bevitelre és a tápláltsági állapotra.
Módszerek: Randomizált, keresztezett kontrollvizsgálat, 31 fiatal hölgy bevonásával (kor:20±1 év, BMI-érték: 22,9±2,1 kg/m2, testtömeg: 62,1±7,4 kg), akikre a fehérjében szegény reggeli (<16g) fogyasztása volt jellemző. Két alkalommal a kísérleti reggelit (TF és ÉP) és három napon át (kedd-szombat) megszokott reggelijüket ették. TF = tojásfehérje és két szelet toast-kenyér kenőzsiradékkal (350 kcal), vagy ÉP = 2 db alacsony zsírtartalmú péksütemény (360 kcal) vagy a megszokott, saját maguk által összeállított reggelit. A résztvevők 24 órás táplálkozási naplót (Food recall, ASA24®) töltöttek ki az 5 napból 3 alkalommal, mindegyik próba-reggelire vonatkozóan, annak érdekében, hogy meghatározhassák az energia- és tápanyag-bevitelüket. Az különböző reggelik közti eltéréseket (p<0.05) ismételt ANOVA mérésekkel analizálták és összevetették a 2015-ös amerikaiak számára készült táplálkozási irányelvekkel*.
Eredmények: A teljes napi energia-bevitel tekintetében szignifikáns eltérés nem volt kimutatható a háromfajta reggeli hatására (szokásos reggeli=1742 ± 69 kcal; ÉP=1735 ± 63 kcal; TF=1572 ± 63 kcal), ellenben a tápanyag-összetétellel. A teljes szénhidrát- illetve cukor-bevitel szignifikánsan (p<0,05) alacsonyabb volt a TF-t tartalmazó reggelik esetében, az ÉP-t tartalmazó és a szokásos reggelihez képest. A másik két reggelihez képest a TF-reggeli magasabb fehérje-, kalcium- és koleszterin-bevitelt eredményezett, a megszokott, hagyományos reggeli viszont a kalcium-, rost-, kálium- és folsav bevitel tekintetében kiemelkedő volt.
Következtetés: Habár a három különböző reggelit összevetve nem következett be szignifikáns különbség a teljes energia-bevitelben, viszont az alanyok kevesebb kalóriát fogyasztottak a TF-reggeli esetében (170 kcal), melynek hosszú távon a testtömeg csökkentésében lehet szerepe. Egyik reggeli sem tett eleget a táplálkozási ajánlásoknak, mivel nem tartalmazták a táplálkozási ajánlások által javasolt folsav, kalcium, vas, kálium, rost és A-, C-, D- és E-vitamin megfelelő mennyiségét. Az amerikaiak számára készült táplálkozási irányelvek fő pontjai az energiabevitel kontrollálása, a nátriumbevitel és a cukorfogyasztás csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az alacsony zsírtartalmú tejtermékek mennyiségének növelése az étrendben. Az alanyok tápanyagokban szegényebb és hozzáadott cukorban gazdagabb reggelit fogyasztottak az ÉP esetében, így a reggelinek eme magas szénhidráttartalmú formája nem javasolt a hagyományos és a TF reggelivel szemben. Ezen eredmények tükrében további tervek kidolgozása szükséges, hogy a főiskolás-korú lányok az ajánlásoknak megfelelően táplálkozzanak.
* 2015 Dietary Guidelines for Americans (DGA)
Forrás: Molly M. Krause, Kiley A. Lavanger, Nina O. Allen, Allison E. Lieb, Katie A. Mullen, Joan M. Eckerson, Effect of three different breakfast meals on energy intake and nutritional status in college-age women.Journal of the International Society of Sports Nutrition 2016, 13(Suppl 1):P7
A Nemzetközi Sporttáplálkozással foglalkozó Társaság 13. konferenciájának absztraktjaiból – Clearwater Beach, FL, USA, 2016. június 9-11.