Karakas Hedvignek is sokat segít a tudatos sporttáplálkozás - SportVitalitás - SportVitalitás

Karakas Hedvignek is sokat segít a tudatos sporttáplálkozás - SportVitalitás


Először is gratulálni szeretnénk a budapesti Európa-bajnokságon mutatott teljesítményedhez, illetve az utóbbi időszakban elért eredményeidhez. Hogyan élted meg a hazai rendezésű viadalt, melyen ötödik helyen végeztél?

Igazából nagyon nagy dilemma volt az, hogy induljak-e vagy sem, hiszen hét hónappal voltam a műtétem után és nem volt igazán időm készülni, gyakorlatilag egy fél edzőtábornyi volt bennem. Az ötödik hellyel kapcsolatban úgy érzem, hogy ez egy nagy eredmény, úgyhogy nagyon örültem is neki, főleg úgy, hogy lehetett volna jobb is, de nem akarok túlzottan telhetetlen lenni. Remek volt hazai közönség előtt versenyezni, csak ez az érv volt amellett, hogy végül is induljak el, máshol vélhetően nem szálltam volna harcba.

Fiatalon is igen sikeres sportolónak vallhatod magad. Mennyire része van ebben annak, hogy már egy ideje tudatosan táplálkozol?

Szerintem elég jelentős, mert én már kiskoromtól kezdve úgy érzem, hogy olyan életmódot folytatok, illetve olyan nevelést kaptam a szüleimtől, melyben az egészséges táplálkozás, a sport különös hangsúlyt kap. A zöldség-gyümölcs bevitelre már egy jó ideje komoly figyelmet fordítok, úgyhogy számomra nem igazán okoz problémát a fogyasztás, valamint az egészséges életmód követése, mert ezt tényleg annyira megszeretették velem, hogy jó alany vagyok a tudatos táplálkozási elvek követéséhez.

Mennyi ideje része az életednek a tudatos sporttáplálkozás és mi vezetett arra, hogy válts? Vagy az elmondottak alapján azt is mondhatjuk, hogy igazán váltanod nem is kellett?

Nem azt mondom, hogy váltanom nem kellett, mert elég sok dolgot én is rosszul csináltam, ezeket pedig meg kellett tanulni, de ez úgy gondolom, hogy ez minden súlycsoportos sportoló életében egy olyasmi folyamat, mint felkészülni egy versenyre erőnlétileg vagy technikailag, hiszen ezt is el kell sajátítani. Nekem is hosszú évekbe tellett, mire megtanultam ezeket rendesen, valamint az is időbe került, hogy megértsem azt, hogy mennyivel tudom növelni a teljesítményemet azzal, ha tudatosan és jól táplálkozom.

Mikor találkoztál először a SportVitalitással és hogyan jutott el hozzád ez a lehetőség?

Az olimpia után találkoztam a céggel, s az Európa-bajnokságra már segítették a felkészülésemet, ahogy az egész csapatét. Akkor kerestek meg engem és azóta tart az együttműködés.

Mi a véleményed az általad használt táplálék-kiegészítőkről?

Én nem nagyon használok táplálék-kiegészítőket, de kipróbáltam a SportVitalitás által ajánlott FortiFitet, amit fogyasztáskor szoktam igénybe venni, főként akkor, amikor már nem nagyon fér bele a vacsora, de a megfelelő tápanyagokat mégis be kell vinnem a szervezetembe azért, hogy ne gyengüljek le. Ezzel a készítménnyel én maximálisan meg vagyok elégedve, úgy gondolom, hogy hasznos és jó a szervezetemnek.

Igen hosszú pályafutás áll még előtted. Milyen célokat látsz, melyekhez úgy véled, hozzásegíthet téged, ha továbbra is követed ezeket az elveket?

Elsősorban szeretnék egészséges maradni, tehát az élsport mellett megtartani azt az egészséget, ami a versenysport után is kihat majd az életemre. Nagyon hosszútávon még két olimpia van betervezve, ennyivel számolok még mindenképpen. Ezen felül vannak kisebb céljaim, minden nap próbálok kitűzni egyet-egyet, melyek közelebbiek és azokat igyekszem elérni. Meg kell, hogy másszam az egyes lépcsőfokokat ahhoz, hogy az olimpiára 100 százalékos, illetve egészséges legyek.

Mit tudnál mondani a fiatal, sportolni kezdő vagy még csak néhány éve sportoló ifjoncoknak, miért lenne fontos számukra a tudatos táplálkozás?

Úgy gondolom, hogy ez nem csak a súlycsoportos sportolóknak fontos, de azok számára is, akiknek van lehetőségük az által, hogy egy kicsit odafigyelnek a táplálkozásukra, plusz energiákat, plusz löketet kapni mondjuk egy adott mérkőzés fontos pillanatában vagy csak szimplán erőt tudhatnak meríteni abból, hogy ők fittebbek és normálisan táplálkoznak, számukra biztosan megéri a dolog. Úgy vélem, bárki képes lehet a saját teljesítményét fokozni ezen elvek által. Egyszerűen ez már hozzátartozik a sporthoz, ezt tapasztalatból is mondhatom.

Köszönjük az interjút!