Mit együnk a strandon? - SportVitalitás - SportVitalitás

Mit együnk a strandon? - SportVitalitás

Lassan itt a szünidő, és mindenki valami vízpart felé orientálódik, amennyiben megteheti. Ha otthon meg is engedhetjük magunknak, hogy könnyen hozzáférjünk minden kívánt nyersanyaghoz, egy nyaralás alkalmával nehézségekbe ütközhetünk. Ha valaki a strand + étkezés szavakra asszociál, nem az egészséges az a szó, ami először eszébe jut. Min is nőttünk fel? Sajtos-tejfölös lángos, hurka-gulyásleves, palacsinta, kürtös kalács, sült krumpli, hamburger, de ha halról van szó, hekk formátumon kívül nem nagyon szárnyalt el a helyi szakács fantáziája. Nehéz, energiadús ételek a melegben, melyet gyakran egy korsó sör vagy fröccs segítségével próbáltuk leöblíteni, de előszeretettel szerepel valamilyen szénsavas üdítőital is a menük kínálatában. Ezek függvényében mégis mit tanácsolhat a dietetikus?

1. Ha lehet, válasszunk olyan büfét, ahol a hagyományos kínálaton túl megjelentek az “egészségesebb” street foodok is: teljes kiőrlésű pékárukkal, alternatív/magasabb rosttartalmú, keményítő alapú köretekkel (pl.: bulgur, köles, hajdina, stb.), zsírszegényen elkészített hús-és halételekkel (pl.: roston, alufóliában sütött csirke-pulykamell), és salátával.

2. Ne addig együnk, amíg csak belénk fér. Válasszunk a megszokottól kisebb mennyiségű főételt, befejeztével várjunk 10-15 percet, igyunk pár pohár vizet, és ha ezután még éhesek vagyunk, akkor rendeljünk még valami kiegészítést.

3. Ha az általunk látogatott strandon csak hagyományos ételek kaphatóak, akkor több választási lehetőségünk van. Otthonról is csomagolhatunk, ám ekkor igyekezzünk megőrizni a hűtési láncot jégakku és hűtőláda/-táska segítségével, így valamennyit spórolhatunk is. A második megoldás részmegoldás: ha másként nem tehetjük meg, rendeljük meg a hagyományos menüt, de csak egy részét: együk meg a fele lángost, de mellé csomagoljunk friss kerti veteményest is (paradicsom, paprika, uborka) vagy a sült feltét mellé, ha elvitelre kérjük, vihetünk előcsomagolt/elkészített salátát is. Az étkezés lezárása ne mindennap valami fagylalt/jégkrém legyen: a pultokból rendelhető hideg dinnye-vagy vegyes saláta is, mely a folyadékbevitelünkhöz is hozzájárul.

 

4. Ha már folyadékbevitel: a nagy nyári melegben igyekezzünk folyamatosan pótolni, kb. 2 liter vizet, ásványvizet bevíve. A mennyiség elérését segítheti, ha kicsit megsavanyítjuk a folyadékot egy kis citromlével, de ha cukrot is szeretnénk hozzáadni, ne a teljes napi bevitelt a limonádé adja ki. Óvatosan bánjunk az alkoholbevitellel: a röviditalokat kerüljük, sörből-borból mértékkel, illetve kísérő szódával fogyasszuk, a nagy melegben könnyen a fejünkbe szállhat, nem feledve azt sem, hogy az alkoholbevitel hozzájárul hidrációs egyensúlyunk felbomlásához.

5. Nassolni: tízóraira, uzsonnára válasszunk müzliszeletet, egy marok cseresznyét, egy szelet dinnyét vagy 2 szem őszibarackot, 1 kis zacskó almachipset, vagy zabos/ korpás kekszet, melyeknél egy melegebb nap mellett sem kell a megromlástól tartanunk.

Ha ezeket próbáljuk betartani, a nyaralás az emésztésünknek is pihentetőbb lesz. 😉

 


Még szintén érdekelheti

2 évvel ago

Hidratáltság megőrzése glicerinnel?

Inni mindenkinek inni kell, de a folyadékszükséglet rengeteg külső faktor függvénye. Egy állóképességi sportoló fokozott nehezítettséggel számolhat, ha hidratáltsági állapotának…

Bővebben