Fogyókúra: a leggyakoribb hibák - SportVitalitás

Fogyókúra: a leggyakoribb hibák

Gyakorta indulunk neki, főleg a bikiniszezon közeledtével a fogyókúrának. Vajon miért sokszor időszakos a siker? Egyáltalán lehet koplalás nélkül fogyókúrázni? Miért nem fogyunk, ha “diétás” élelmiszereket is fogyasztunk? Cikkünkben erre kerestük a választ.

1. Hiba: Túl gyorsan akarunk fogyni, ezért kevés kalóriát fogyasztunk.

Szinte extázisba hajt minket a tény, ha végre sikerül pár dekával kevesebbet produkálni a reggeli méredzkedéskor. Azonban a tartósan alacsony kalóriabevitel a sokak által már jól ismert jojó-effektushoz vezethet. Miért is történik mindez? Függetlenül attól, hogy egy adott órában vagy napszakban viszünk-e be táplálékot vagy nem, szervezetünknek fenn kell tartani az életfunkciókat, így folyamatosan energiát használ fel szervezetünk. Egy átlagos felnőtt ember alapanyagcseréje, melyet a fizikai aktivitástól független faktorként is definiálhatjuk, kb. 1200-1400 kcal, és ehhez kell hozzászámolni a különböző energiabefektetéssel járó tevékenységeket kalóriabevitelt tekintve. Aki tartósan az alapanyagcseréje alatt fogyaszt , nem feltétlen jár jól: gyakran a zsírszövet vesztése mellett az izomtömeg-vesztéssel is számolhat a kiegyensúlyozatlan energiabevitel végett, valamint a koplalásos időszak után szervezetünk hajlamosabb lesz plusz tartalékok elraktározására. Úgy képzelhetjük el,mint egy vérbeli raktáros, aki stresszel a folyamatos hiány és elégtelen rendelés miatt, így amikor módja van rá, feltölti a készleteket hosszútávra.

2. Hiba: A fogyókúrában nincs helye “finom”ételnek.

Rengetegszer találkoztam olyan pácienssel/klienssel, aki szomorú hegedűszó mellett ecsetelte, hogy keserű hetek várnak rá, hiszen itt a diéta sötét időszaka, mely után jön a megérdemelt paradicsomi ízorgia, ha elértük a kívánt célt. Ez a hozzáállás nem túl kecsegtető, hiszen nem úgy kell egy diétára tekinteni, mint egy gyógyszerszedési periódusra. Sokszor hagyományos ételek nyersanyagának vagy elkészítési módjának módosítása már elégséges. Ami pedig egészséges, az igenis lehet finom. Próbáljunk változatosan étkezni, ne szűkítsük le a diétánkat pár nyersanyagra, bátran kérjük ki dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember véleményét, mit tudnánk beilleszteni: hessegessük el a gondolatot a fejünkből, hogy egy diéta monoton és unalmas lehet!

3. Hiba: Kiegyensúlyozatlan tápanyagbevitel

Bár az első fő hibához igencsak közel állhat, de néha megesik,hogy kalóriabevitelt tekintve az adott divatdiéta megfelel az elvárásoknak, de arányait tekintve akut hiányállapotokhoz vezet: ha szénhidrátból eszünk keveset, ne csodálkozzunk, ha ingerültek vagyunk vagy kevésbé tudunk koncentrálni, ha meg fehérjéből, akkor nehezen felépített izmaink tömegétől búcsúzhatunk részleteiben.

4. Hiba: “Egészséges ételeket eszem, mégsem fogyok”

Itt kérdésként felmerülhet, hogy vajon mennyi kalóriát viszünk be az adott nyersanyagból. Rengeteg információ kering körülöttünk, mi meg próbálunk kiragadni pár szót, amibe fogódzkodhatunk: attól még,hogy egy keksz zabból van, még lehet, hogy rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaz, és attól még, hogy valami saláta, az öntet függvényében lehet magas zsír-és energiatartalmú is. Habzó szájjal nekirohanhatunk a cukorfogyasztásnak, de ne felejtsük el, hogy egy teljes lelki nyugalomban megvett paleo sütemény a benne lévő alternatív lisztek magas zsírtartalmának köszönhetően akár szeletenként 800-900 kcal is lehet.

5. Hiba: Tévhitek gyűrűjében

A fogyókúra nagy biznisz, bár pl.: ha alternatív édesítési módszerekről van szó, akkor célirányosan a szénhidrát-anyagcserezavar diagnózisával rendelkezőek is hálásak lehetnek az élelmiszertechnológiai fejlesztésekért. Kérdés persze, hogy legyen szó hagyományos élelmiszercsoportról vagy egy újabb fejlesztésről: valóban olyan nagy-e az élelmiszerismeretünk, mint azt gondoljuk? Tudjuk-e, mely cukorpótlónak kell számolni az energiatartalmát? Mit jelent címkétől függően a “light” szó? Melyik élelmiszernek mennyi a rejtett energiatartalma?

6. Hiba: Hektikus étkezési ritmus

Kimaradó reggeli (mely az anyagcserét akár 10%-kal is lassíthatja), 2-3x, nagy kalóriatartalmú étkezések, éjszakai nassolás: egyik sem a sikeres életmódváltás tízparancsolatának tagja. A kevés étkezés maga után vonhatja az éhezéses és kontrollvesztő étkezések előfordulási gyakoriságát, míg este 8 után sem érdemes már számottevő energiát bevinni, hiszen ekkor már az energiaraktározás irányába tolódnak el a belső anyagcsere-folyamatok.

7. Hiba: Mozgáshiány

Néha rendkívül lassan, de csak diétával is kontrollálható egy fogyókúra. Ám a teljes siker érdekében javasolt egyénre szabott testi aktivitás beillesztése, nagy túlsúly esetén ízületeket kímélő formában, pl.: úszás, kerékpározás, talajtorna, napi 20 perc séta. Ne csak a fogyókúra érdekéb en mozogjunk, pórbáljuk örömünket is lelni benne: elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, stresszoldásra is kimondottan alkalmas és segít több krónikus megbetegedés rizikófaktorának csökkentésében is.

Fogyókúra: a leggyakoribb hibák


Még szintén érdekelheti

3 évvel ago

Javasolt-e cukorpótlók fogyasztása egy sportolónak?

A kígyót-békát kiáltott fehér cukor után az energiát nem adó mesterséges édesítőszerek (pl.: ciklamát, aceszukfám-K, szacharin, aszpartám) vagy éppen a…

Bővebben

3 évvel ago

Nagy cukorkalauz II.: Biztonságos édesítőszerek?

Édesítéssel kapcsolatos cikkünk folytatása következik: górcső alá vettük a barna cukrot, mézet, nyírfacukrot, eritritet és a juharszirupot. Most következzenek mesterséges…

Bővebben