Kalciumtartalmú étrendkiegészítő: melyiket válasszuk? - SportVitalitás - SportVitalitás

Kalciumtartalmú étrendkiegészítő: melyiket válasszuk? - SportVitalitás

Sokan vannak, akik vélt/valós emésztési problémák miatt, vagy mert el sem tudják képzelni a tej és tejtermékek fogyasztását ízük vagy egyéb alternatív táplálkozási szokások végett (pl.: vegán életmód, paleolit étrend): alternatív kalciumforrások bevitelére kényszerülnek. Alkalmazkodva a páciens tántoríthatatlan egyéni kívánalmaihoz, kihozhatjuk a helyzetből a legtöbbet. Mivel teljes életen keresztül kiemelt jelentőségű a kalciumpótlás, érdemes tudatosan választani…

A kalciumpótlás jelentőségéről
A szervezetünkben található kalcium nemcsak csontjaink szervetlen alkotóeleme (99% itt található), de ezen kívül nélkülözhetetlen szerepe van az izomfunkciókban, az idegrendszer ingerületeinek továbbításában, a sejtműködésekben, és az érösszehúzódás-elernyedés szabályozásában. Gyermekeink egészséges fejlődésének biztosítása mellett saját magunk érdekében is tehetünk preventív lépéseket. Felszívódási zavarok hiányában is fokozott kockázattal rendelkezhetnek az idősebbek, kiemelten a menopauza után átesett hölgyek. Mozgásrendszerünk egészségének megőrzése hosszútávú befektetés. Ha eltökéltük magunkat a folyamatos szupplementáció mellett, még kérdés lehet, mennyire ideális beviteli forrás az általunk alkalmazott kiegészítő.
Természetes élelmiszereink mint kalciumforrások
A kalcium felszívódását javítja a D-vitamin, az enyhén savas közeg (pl.: tej és tejtermékekben a tejsav, citromsav), valamint a laktóztartalom.  Olajos magvak (pl.: mák, dió, mandula,) esetén a kalcium felszívódási rátáját rontja az olajos magvak magas rosttartalma és fitinsavtartalma (fitátok), gombák és egyéb zöldségeink esetén pedig a hasonló, hasznosulást csökkentő tényezők mellett a hőközlés általi ásványi anyag kioldódással is számolhatunk (A fitátok az antinutriensek közé tartoznak, a tápanyagok hasznosulását gátolják: ásványi anyagokkal, többek között a kalciummal komplexet képeznek, így annak felszívódási hatékonysága csökken.). Minden élelmiszercsoportnak megvan a saját limitációja, ettől függetlenül vegyes táplálkozással érdemes minden irányba nyúlnunk szükségleteink rendezése érdekében.
A kiegészítők választéka
Nem kell ahhoz ma már patikába menni, hogy valaki kalciumtartalmú étrendkiegészítőhöz jusson. Sok helyen, akár közel a pénztárakhoz, csemegézhetünk a különböző összetételű pezsgőtabletták között. Vajon az így bevitt kalcium hogyan hasznosul? A pezsgőtabletták határozott előnye, hogy egész nap bármikor, étkezéstől függetlenül/étkezés közben is bevehető, 1 pohár vízben (2-2,5 dl) feloldva. DE vajon milyen a felszívódás hatékonysága? Hogyan próbálják mesterséges úton, pezsgőtablettákban, tablettákban a felszívódási hatékonyságot növelni, és melyik típusnak milyen a hatékonysága?
Az étrendkiegészítőkben a kalcium sók formájában található meg.
Mitől függ, melyik só milyen felszívódási hatékonysággal rendelkezik? A kalcium-sóinak felszívódása pH-függő. Minden só más puffertulajdonsággal rendelkezik, mely a pH-t eltolhatja (felfelé). A korábban említettek szerint a kalcium felszívódását segíti az enyhén savas közeg (alacsonyabb pH a skálán).
Először vegyük azt, hogy milyen formában található meg a kalcium sóival ezekben a termékekben:
  • kalcium-karbonát: Vannak olyan egyének, akiknél elősegíti a székrekedés kialakulását (ezért széklet víztartalmat növelő anyagokat, pl.: makrogolt is adhatnak a készítményhez). A hazai étrendkiegészítő piac nagyobb része ezt a formát (és/vagy kevert) alkalmazza. Legrosszabb felszívódási hatékonyságú.
  • kalcium-laktát-glükonát, kalcium-glicerofoszfát: felszívódásuk kissé jobb, mint a karbonáté, és kisebb mértékben válthatnak ki emésztőrendszeri panaszokat.
  • kalcium-citrát: a kalcium sói közül ennek a legjobb a felszívódása, potenciális emésztési panaszképzési lehetőség minimális. A kalcium citromsavval alkotott sója, de az élelmiszeriparban is megtalálhatjuk E333 néven.

Hogyan segítenek a termékben a felszívódáson?

  • enyhén savas közeg étkezési sav (citromsav), aszkorbinsav hozzáadásával (kalcium oldhatósága nő a pH csökkenésével)
  • D-vitamin hozzáadása (komplex készítmények)

És ez mennyire lesz elég?

Bár arról nem állnak elő számszerűsített anyagok, a kalciumnak a felszívódási hatékonysága mennyi egy termékben, valószínűsíthető, hogy egy kalcium-karbonátalapú termék esetén kb. 15-20%-nál magasabb fokkal nem számolhatunk. Erre nem megoldás egyszerre 4-5 tablettát bekapni, mert a bélrendszerünknek a fent említett okok miatt nem okoznánk kellemes órákat.  Önmagában, étrendi válogatás nélkül a kellő kalciumbevitel feltételezhetően nem biztosítható, de részmegoldásként javasolható bevitele.

Kalcium és magnézium együtt a termékben: jó ez így?

Rengeteg helyen meg lehet találni a magnéziumot és a kalciumot kettős ásványi anyagkomplexumként. A kalciumról tudni kell, hogy  a vékonybél kezdeti szakaszán, míg a magnézium a vékonybél teljes szakaszán át felszívódik. A magnézium a kalcium fiziológiás antagonistája: tehát a két ion versenyez a felszívódásért.

Az alacsony kalcium és magas magnézium együttes bevitele esetén (tehát ekkor a kalcium:magnézium aránya kicsi) a magnézium fokozott felszívódását segíti elő, ám ha ha a kalcium mennyisége is nagy, azzal mind a kalcium, mind a magnézium felszívódási hatékonyságát csökkenti. (Csak azért, hogy megkeverjem a kártyákat, az se ideális, ha valaki szupplementáció formájában nagy dózisban (!!!) visz be kalciumot, egész napra vonatkoztatott alacsony magnéziumbevitel mellett. A kalcium:magnézium 5:1 vagy 4:1 arányú, hosszútávú fogyasztása mellett a csont mineralizációjának változásához és szív-érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos rizikóemelkedéshez járulhat hozzá. Az ideális arány 2:1).

Ha ügyelni akarunk az arányok megfelelő tartására, akkor külön napszakban vigyük be ezt a két elemet, ahol a magnéziumot étrendkiegészítőként előnyös az esti napszakban bevinni, mivel hozzájárulhat megfelelő alvási ritmusunk megőrzéséhez is. Bár erről bővebben is érdemes értekezni, magnézium esetén javallott a magnézium-citrát formát választani, de nyugodtan nyúlhatunk természetes élelmiszerforrásokhoz egész napra elosztott, színes választékához is(olajos magvak, zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék).

Milyen beltartalmi értékekkel rendelkezik az ideális kalciumtartalmú termék? 

-kalcium-citrát alapú
-hozzáadott D-vitamintartalommal rendelkezik (vagy mellette szedve)

Milyen kiszerelésben vásároljuk meg a terméket? 

Függ a kalcium forrásától, egyéb étrendi beviteli lehetőségektől, valamint az egyéni szükséglettől. Kérjük ki szakember (orvos, gyógyszerész, dietetikus, táplálkozástudományi szakember) véleményét.

Mire figyeljünk?

  • Kellő folyadékbevitel (min. 1,5-2 liter/nap)
  • Pezsgőtabletta esetén feloldás után rögtön igyuk meg (kiülepszik a kalcium egy része a pohárra)
  • Több étrendkiegészítő együttes szedése esetén ne felejtsük el, hogy az alkotóelemek összeadódnak!
  • Ha lehet, válasszunk jobb felszívódási rátával rendelkező termékeket, és kerüljük a magnéziummal párosított étrendkiegészítőket!
  • “Multivitamin” vagy egyéb komplex készítmények esetén mindig nézzük meg, hány mg kalciumot tartalmaznak, mert lehet nagy a kínálat kapszulán/pezsgőtablettán belül, de kalciumbeviteli minimumfeltételek szempontjából önállóan elégtelen a termék.

Felhasznált irodalom (2018.08.27):
1. https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/3/2/e002111.full.pdf

2. https://ods.od.nih.gov/Factsheets/Calcium/

3.. https://www.livestrong.com/article/447639-how-to-correct-your-calcium-to-magnesium-ratio/

Írta: Sziráki Zsófi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember


Még szintén érdekelheti

2 évvel ago

L-glutamin: hatásos?

Az L-glutamin ott sorakozik a testünket alkotó aminosavak sorában, s csak bizonyos esetekben válik nélkülözhetetlenné táplálékokból történő bevitele (ez az…

Bővebben

2 évvel ago

Béta-alanin

A béta-alanint általában a legtöbb étrendkiegészítéssel foglalkozó webshopban kapszula formájában szerezhetjük be, általában izomteljesítményt fokozó, anaerob kapacitást javító, zsírtömeg-vesztést, és/vagy…

Bővebben

2 évvel ago

BCAA: hatásos?

Egyik előző cikkemben már pedzegettem a BCAA-kat, most pedig elmerülünk a részleteiben. Hasonlóan nagy múltja van, mint a kreatinnak, széles…

Bővebben

2 évvel ago

Hidratáltság megőrzése glicerinnel?

Inni mindenkinek inni kell, de a folyadékszükséglet rengeteg külső faktor függvénye. Egy állóképességi sportoló fokozott nehezítettséggel számolhat, ha hidratáltsági állapotának…

Bővebben