Dopping-pozitív lehetek a mákos bejglitől?
Mákos guba, mákos tészta, pozsonyi kifli, flódni vagy mákos bejgli:…
Ha vashiányos vérszegénységről beszélünk, az egyik legelterjedtebb hiányállapotot vesszük latba. Újszülöttek, kisgyermekek, menstruáló, állapotos vagy éppen szülést követően a hölgyek, illetve egyéb nagyobb vérveszteség vagy hiányos bevitel következményeként megjelenhet a vashiány. Fáradékonyság, beesett szemek, sápadtság, ingerlékenység, hajhullás, szédülés vagy fejfájás: mind utalhatnak a kórképre, de sokszor észre sem vesszük, hanem rohanó életmódunk negatív oldalkocsijaként aposztrofálunk a kellemetlen tünetekre. Nem árt figyelni rá, hiszen gyermekeink fejlődésére is hatással lehet deficitje, valamint szívproblémákat és a koraszülés emelkedett valószínűségét is összefüggésbe hozták vele.
A vasról
A vas nélkülözhetetlen mikroelemünk. A vörösvértestek része a hemoglobin, mely a légzési gázokat, így az oxigént is szállítja szervezetünkben. A hemoglobinnak négy alegysége van, mindegyik végén van egy hem. A hem 4 pirrolgyűrűből áll, amik vasionokkal alkotnak komplexet: ez a porfirinváz. Minden vas oxigént tud megkötni. Ezen szállítási mód evolúciós jelentősége az, hogy az oxigén rosszul oldódik vízben, valamint a diffúzió által sem lehetne a megfelelő szintű oxigénellátást biztosítani testünkben. Önmagukban a fehérjék nem alkalmasak az oxigén megkötésére: erre tökéletes alternatívák a fémek (elég belegondolni abba, hogyan korrodálódnak, rozsdásodnak vagy elszíneződnek fém alapú berendezési tárgyaink a levegő oxigénjével érintkezve). Szervezetünk zsenialitása, hogy nem engedi a vasat szabadon garázdálkodni az oxigénnel: a hem, illetve a fehérje teremt egy elektrongazdag környezeti atmoszférát a vasnak, ami megvédi az oxidációtól, s ebben a kémiai kényszerzubbonyban csak oxigénszállítási kötelezettségeinek tud eleget tenni. Mikor megalvad a vér, a hemoglobin már nem látja el ezt a védő funkciót, mivel denaturálódik (átrendeződnek a kémiai kötések, így a fehérjék térszerkezete is), és a vas kiszabadulva oxidálódik, komplexet képezve a vízzel, barna színűvé válik. (Ezen kívül a vas részt vesz a szervezet energiatermelő folyamataiban, a DNS-szintézisben és a sejt szaporodásában (proliferációban)).
Természetes formában hol?
A vasat élelmiszereinkben megtalálhatjuk hem-vas formátumban állati, és nem-hem-vas formátumban növényi, illetve állati eredetű forrásainkban. Hem-vastartalmúak a belsőségek (pl.: máj), a vörös húsok, szárnyasok, a tojás és a tenger gyümölcsei. Jelentősebb nem-hem-vastartalommal rendelkeznek a hüvelyesek, a zöld leveles zöldségeink (pl.: spenót), szárított/aszalt gyümölcseink (pl.: mazsola, aszalt sárgabarack), a gabonafélék, valamint korunk élelmiszeripari vívmányai, a “szuperélelmiszerek”, azaz funkcionális élelmiszerek, melyekhez természetes alkotóelem-tartalmukon felül mesterségesen is adnak az adott szupplementumból.
Állati eredetű vasforrásaink éppúgy tartalmaznak nem-hem vasat: kb. 55-60%-át teszik ki az összmennyiségnek, míg a maradék a hem eredetű vasforrás.
A nem-hemtartalmú vas felszívódási rátája igen alacsony (2-20% között), de hemtartalmú vas esetén se 100%-ot gondoljunk, ekkor átlagosan a bevitt mennyiség 25%-a szívódik fel.
Rontja a növényi eredetű vasforrások felszívódási hatékonyságát az adott forrás fitinsavtartalma (a fitinsav/fitátok oldhatatlan komplexet képeznek a kalciummal, vassal; “elszappanosítva” őket, felszívódás nélkül kiürülnek a szervezetből, gabonaféléinkben, hüvelyeseinkben találhatóak meg nagyobb mennyiségben), a polifenolok, pl.: a tanninok (csersavak), melyeket megtalálhatjuk a teában, kávéban és csokoládéban vagy a foszfátok (pl.: tej és tejtermékek). A kalcium a hem- és nem-hemeredetű vas felszívódását egyaránt rontja.
A vashiány pótlására elsősorban szájon keresztül szedhető vaspótló készítményeket írnak fel. Az étrendkiegészítők piacán ferri(III)-és ferro(II) vastartalommal rendelkező sók formájában juthatunk termékhez, melyek közül a ferrovas-készítmények a magasabb biológiai hasznosulásúak. Talán a legtöbb ajánlás a ferro-szulfát formát javasolja. Hasonló felszívódási hatékonysággal rendelkezik a ferro-fumarát és ferro-glükonát forma is. Több termékhez C-vitamint adagolnak, mely elősegíti a vas jobb arányú felszívódását.
A 25 mg-nál nagyobb mennyiségben történő egydózisú vaspótlás a cink felszívódási rátáját és a keringő mennyiségét is egyaránt csökkenteni tudja (ellentétes hatások érvényesülése).
Vaspótlás esetén kiemelten figyeljünk a bevitel körülményeire, mindig üres gyomorra vegyük be az étrendkiegészítőt vagy gyógyszert, hiszen rengeteg élelmiszer-összetevőnk megköti a vasat, rontva az abszorpciós rátát. Ha savlekötőt alkalmazunk a hétköznapokban, akkor a savlekötő bevitele előtt 2, vagy után 4 órával vegyük be a vastablettát.
Az éhgyomorra bevett vastablettát nem mindenki tolerálja (főként >45 mg/nap bevitel felett): felléphet székrekedés, hányinger vagy megváltozott ízérzékelés, mely a hosszútávú kiegészítő terápia folyamatos fenntartását nehezítheti. Ki lehet próbálni a vaspótlást folyadék/szirup formájában is: ekkor az elfogyasztandó napi mennyiséget több részletre osztjuk el, így a gyomor-bélrendszeri problémák is kevésbé jelentkeznek. Ellenben lehetséges, hogy enyhe fogelszíneződést tud okozni. Harmadik választandó út a liposzomális vaspótlás, melynek nemzetközi ajánlásokban elfoglalt szerepe jelenleg vizsgálat alatt áll. A liposzómás kapszulázás lényege, hogy létrehoznak egy mesterséges membránt, ami megóvja a benne tárolt vitamint vagy ásványi anyagot a nagyfokú bomlási veszteségtől, és a célhelyen válik felszívódásra alkalmassá.
Vasra szüksége van szervezetünknek, ám vigyáznunk kell, hogy tartózkodjunk az extrém beviteli mennyiségektől. A vas nagy mennyiségben toxikus is lehet szervezetünk számára, így fontos tisztáznunk két fogalmat: a javasolt napi beviteli mennyiséget és a tolerálható legmagasabb beviteli mennyiséget. A javasolt napi beviteli mennyiség azt a vas mennyiséget tartalmazza, mely egy átlagos, egészséges egyén hiányállapotainak elkerülésére szolgál. A tolerálható legmagasabb beviteli mennyiség meg azon mennyiséget foglalja magába, mely még nem váltja ki a negatív egészségügyi szövődményeket.
A jobbra található táblázat nem-vegetáriánus egyénekre vonatkozik.
Egészséges egyéneknél a táplálékokból történő magas dózisú vasbevitelre igen kicsi az esély, elsősorban étrendkiegészítőkből történik a túlzott fogyasztás.
Ha egy szájon keresztül bevitt vaskészítmény nem váltja ki a kellő hatást, több okra vezethető vissza:
Ha elégtelen a felszívódás a szájon keresztül bevittből, vagy gyors pótlásra van szükség, intravénás beviteli mód is előtérbe helyeződhet.
Vaspótlás és gyógyszerek
A vas néhány gyógyszerünkkel interakcióba (kölcsönhatásba) léphet, az egyik legszélesebb körben fogyasztott savlekötőkről (protonpumpa-gátlók) már korábban is esett szó. A vas felszívódását elősegíti a gyomor enyhén savas közege, melyet egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok miatt a gyógyszer hivatott csökkenteni. A hosszútávú savlekötő-használat nem okoz anémiát, de fennálló hiányállapotok esetén megnehezítheti a tartalékok feltöltését.
Pajzsmirigy-alulműködés, golyva vagy pajzsmirigy-rák kezelésében alkalmaznak levotiroxin-tartalmú gyógyszereket. Az egyidejűleg bevett vas és levotiroxin esetén a levotiroxin gyógyszer hatásossága több páciensnél mérhető mértékben csökkent. Hasonlóan csökken a Parkinson-kórban alkalmazott Levodopa-készítmények hatásossága is.
Szedett gyógyszereinkről mindig tájékoztassuk kezelőorvosunkat, hogy legjobb tudása szerint választhassa ki az alkalmazandó terméket.
Összefoglaló: hogyan alkalmazzuk a vaskészítményeket?
A vaspótlás nem játék: a túlzott vasbevitel toxikus lehet szervezetünk számára.
Mindig kövessük kezelőorvosunk utasításait, melyet kiegészíthet a gyógyszerész, dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember intelme.
Amennyiben vegán étkezést folytatunk, rendszeresen ellenőriztessük körzeti orvosunknál az erre vonatkozó laborparamétereinket.
Ne feledjük, hogy a vashiány nem betegség, hanem a szervezetünk egyik hiányállapota: így ne csak a vasszintünk pótlásáért fáradozzunk, hanem működjünk együtt az egészségügyi teammel az oki háttér felderítésében!
Felhasznált irodalom (2018.09.05)
1. http://elte.prompt.hu/sites/default/files/tananyagok/ABiokemiaEsMolekularisBiologiaAlapjai/ch07s02.html
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5155066/
3. www.irondisorders.org/iron-we-consume/
4. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
2 évvel ago
Az L-glutamin ott sorakozik a testünket alkotó aminosavak sorában, s csak bizonyos esetekben válik nélkülözhetetlenné táplálékokból történő bevitele (ez az…
Bővebben2 évvel ago
A béta-alanint általában a legtöbb étrendkiegészítéssel foglalkozó webshopban kapszula formájában szerezhetjük be, általában izomteljesítményt fokozó, anaerob kapacitást javító, zsírtömeg-vesztést, és/vagy…
Bővebben2 évvel ago
Egyik előző cikkemben már pedzegettem a BCAA-kat, most pedig elmerülünk a részleteiben. Hasonlóan nagy múltja van, mint a kreatinnak, széles…
Bővebben2 évvel ago
Inni mindenkinek inni kell, de a folyadékszükséglet rengeteg külső faktor függvénye. Egy állóképességi sportoló fokozott nehezítettséggel számolhat, ha hidratáltsági állapotának…
Bővebben