SportVitalitás előadáson járt az UTE - SportVitalitás - SportVitalitás

SportVitalitás előadáson járt az UTE - SportVitalitás

Tegnap este egy nagyon fontos és hasznos témakörből hallhattunk előadást. A MOB szervezésében a SportVitalitás fölhívta figyelmünket arra, hogy mekkora hangsúlyt kell fektetnünk a sportolók megfelelő táplálkozására, ha szeretnénk,hogy gyermekeink sikereket érhessenek el.A SportVitalitás szakértői csapatának célja, hogy egy teljes táplálási koncepciót, felmérést és tanácsadást biztosítsunk a partnereink Sportegyesületek, Szövetségek és Játékosok felé, így segítve a sportolók fejlesztését, fejlődését, táplálkozását és mindezek nyomon követését. A SportVitalitás dietetikusokból, élsportolókból álló szakértői csapata az élsportolók felkészülését támogatja személyre szabott táplálkozási tanácsadással, étrend tervezéssel és professzionális sporttápszerekkel. Amióta sport, testedzés létezik, azóta keresik edzők és sportolók a választ: hogyan lehetnének eredményesebbek? Ma már tudjuk azt is, hogy a helyes táplálkozás kialakítása is sokszorosan
megtérülő befektetés lehet. Téves azt gondolni, hogy enni mindenki tud. A sport, mint fizikai aktivitás meghatározza az életmódot és ezen belül a táplálkozást is. A helyes, kiegyensúlyozott
táplálék bevitel a versenyzők számára és a szabadidő sportolóknak is nélkülözhetetlen.
A sporttáplálkozás elsősorban egészséges táplálkozás, mely az egyes sportágak által támasztott sajátosságokkal egészül ki. Az élsportolók táplálkozása sportáganként, célfeladatonként, a felkészülési periódust tekintve rendkívül bonyolult, összetett kérdés. Látszólag kis különbségek is befolyásolhatják a teljesítményt.A sportoló a helyes táplálkozás biztosításával az edzéseken felhalmozott tudását tudja még inkább érvényesíteni, ellenállóbbá teheti szervezetét bizonyos betegségekkel szemben és sérülések, betegségek esetén rövidítheti a regenerációhoz szükséges időt. A táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet.Ezért fokozottan figyeljünk oda a helyes étrend kialakítására, az étkezések összetételére, az alapanyagok megválogatására, a szervezetbe juttatott élelmiszerek mennyiségére és minőségére.

Az eseményről készült fotókat itt találod.

 

A helyes táplálkozás sportág specifikus. Ez azt jelenti, hogy más-más energia és tápanyagigénnyel rendelkeznek a különböző mozgást igénylő sportágak. A felkészülési és a versenyidőszak étrendigénye is különbözik egymástól. Figyelembe kell venni az edzések intenzitását (pl.: alapozás) és időtartamát. A nemtől függő táplálkozás mértéke, energia- és tápanyagigénye is változó. Az életkor is döntően befolyásolja a sportolók táplálkozását, mivel a növekedési korban, az izom- és csontfejlődés időszakában a szervezet esszenciális aminosav-, valamint ásványi anyag igénye meghaladja a felnőttekét. A SportVitalitás szolgáltatásai: a tápláltsági állapot szűrés, a testösszetétel analízis (InBody 720), a táplálkozási anamnézis és étrendi napló elemzése birtokában kiszámítható a sportoló számára szükséges étrend energia- és tápanyagtartalma. Az aktuális edzettségi szint illetve egészségi állapot alapján további megkülönböztetés szükséges.Az előzőekből is kitűnik, hogy mindenkinek egyénileg kell összeállítani az étrendjét, amelynél figyelembe vesszük a fentebb felsoroltakon kívül a sportoló étkezési szokásait, ízesítési igényeit, esetleges táplálék allergiáját, családi és szociális körülményeit.
Célunk:

 • Sportolók oktatása, a helyes táplálkozás elméleti és gyakorlati megvalósítására
 • A sportágra jellemző testzsír-százalék és izom-százalék elérése, illetve megtartása
 • A terhelhetőség optimalizálása
 • Terhelési alkalmazkodás elősegítése
 • Gyors regeneráció biztosítása
 • Edzés során keletkezett metabilitiok, szabadgyökök közömbösítése
 • Gyors kifáradás elkerülése

Táplálkozási programunk a táplálkozási anamnézis felvételével kezdődik. A jelenlegi táplálkozási szokásaiból indulunk ki, mennyire felel ez meg az igényeinek. Ehhez 3-5 napig egy TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ-t kell vezetnie. A naplóban minden elfogyasztott ételt és italt jegyezzen fel. Kérjük az elfogyasztott mennyiséget is jegyezze fel. Annak érdekében, hogy valóban reális képet kapjunk, ne változtasson jelenlegi táplálkozási szokásain, még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy az adott étel elfogyasztása nem lenne helyes.Az elemzés Dietetikussal közösen a személyes konzultáción történik meg. Ahol elemezzük, hogy eddig hány kalóriát fogyasztott és azt milyen arányban fedezte fehérjéből, szénhidrátból, zsírból stb.Felmérjük tápláltsági állapotát és kollégánk meghatározza az elérendő ideális tápláltsági állapotot.
A személyes konzultáció része az InBody mérés is amellyel a pontos testösszetétele (izom mennyiség a különböző testtájakon, test-víz és zsírtartalom) meghatározható. A konzultáció végén egy dietetikai és tápláltsági állapot analízist illetve a közösen kitűzött táplálkozási cél elérésére
gyakorlati tanácsokat kap.

 InBody mérés
 • elsősorban testzsír- és a vázizom tömegének megállapítása,
 • csont ásványianyag tartalom
 • alapanyagcsereszint
 • összes test-folyadék
 • szegmensenként történő izomeloszlás mérése (törzs és a végtagok egymáshoz viszonyított fejlettsége
 • időszakos mérésekkel program sikerességének nyomon követése

Ahhoz, hogy magabiztosan induljon neki a táplálkozási tanácsadáson kapott tanácsok megvalósításának, Dietetikusunk az Ön:

 • sportágának
 • életkorának
 • nemének
 • személyes igényeinek megfelelő étrendet állít össze. (letölthető mintaétrend)
 Cél:
 • az antropometriai mérések ill. a kor, nem, fizikai aktivitás és a táplálkozási napló eredményeinek ismeretében személyre szabott energia és tápanyag meghatározás, továbbá ennek megfelelő mintaétrend tervezése
 • étrend optimalizálása WADA által akkreditált doppinglaborban bevizsgált, doppingmentes minősítéssel rendelkező Nutridrink Protein étrendkiegészítővel

Szükség esetén bevásárlási és főzési tanácsokkal is ellátjuk! A kitűzött célok eléréséhez vezető úton is kérheti csapatunk támogatását. Akár tápláltsági állapot kontrollra, akár az étrend módosítására van szüksége, dietetikusaink készségesen állnak rendelkezésére.

Cél:
– az individuális étrend hatékonyságának monitorozása
– felmerülő kérdések- és problémák orvoslása

Az InBody a szakértők sikeres választása

A világ orvosai az InBody készüléket igen magasra értékelik annak analizáló képessége és klinikai megbízhatósága miatt. A pontos diagnózis a hatékony terápia alapja.

Az InBody technológiát, mint alapvetően új megoldást a világ számos fejlett országában szabadalmaztatták, beleértve USA-t, Japánt és az európai országokat. Nyolc ponton érintkező elektródákat alkalmazva az InBody a méréseket testrészenként végzi. Az InBody az analízis során csakis a mért értékre épít, számításaihoz a kor és nem adatait nem használja fel. Mindezek az InBody összehasonlíthatatlanul egyedülálló technológiai újdonságai.

Az utóbbi években az emberek felismerték, hogy az elhízás jelentôs számú betegség okozója. Ismert, hogy az elhízás megelőzésének leghatékonyabb és legtudományosabb módja a testösszetétel rendszeres ellenôrzése.

Az elmúlt évtizedekben az élő szövetek elektromos vezetőképességén alapuló testösszetétel elemzô technikát fejlesztettek ki. Más módszerekkel összehasonlítva a Bioelektromos Impedancia Analízis (BIA) számos elônnyel rendelkezik, mert biztonságos, gyors, könnyen kivitelezhető és minimális kezelői kiképzést igényel. Ezért a módszert elterjedten alkalmazzák kórházakban, egészségközpontokban, fitness klubokban és tudományos tanulmányok során.

Mindezek mellett az eleinte használt (monofrekvenciás) BIA klinikai használhatósága a testösszetétel akut és krónikus elváltozásainak felismerésére az egészséges, átlagos emberekre korlátozódott. A lokális folyadékgyülemek és folyadékhiányok, továbbá az intracelluláris víz (ICW) és exrtacelluláris víz (ECW) pontos kiértékelési képességének hiánya miatt, a monofrekvenciás BIA alkalmazása nehézségekbe ütközött olyan személyek esetén, akiknek a testösszetétel analízisre valóban szükségük lenne, mint pl. a sportolók, gyermekek, idősek és betegek.Mivel a test nem azonos keresztmetszetû területekből felépülô izotróp elektromos vezetô, így azt 5 hengerrel – 4 végtag és a törzs – modellezi, és a víztartalmat szegmensenként méri. Ezen felül multifrekvenciás mérési eljárás alkalmazásával külön-külön méri a sejten belüli (ICW) és sejten kívüli (ECW) vízmennyiséget. Nem kell többé empirikus becslést alkalmazni a pontatlanság ellensúlyozása céljából, ami egyébként csökkentené a mérési érzékenységet.Csúcstechnológiás berendezés lévén az InBody720 kiszélesíti a testösszetétel analizátorok teljesítőképességét meghatározó frekvencia-tartományt. Az InBody720, mint szuper-precíziós testösszetétel analizátor 1kHz és 1 MHz közötti frekvencia-tartomány ban méri az ellenállást, továbbá átlagfrekvenciákon a reaktanciát.Az InBody csúcstechnológiás lehetőségei révén, mint pl. a viszcerális zsír és az ödéma mérése, széles körben alkalmazható a magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegségek, zsírmáj, valamint a geriátriai betegségek megelôzésére.Az InBody nagypontosságú adatokkal szolgál, melyek a különféle elhízások kezeléséhez szükségesek. (komoly elhízás, izomhiányos elhízás, öregkori elhízás, gyermekkori elhízás és szülés utáni elhízás). Az InBody pontosabb eredményeket ad az átlagtól eltérő alkatú páciensek esetén, amivel segíti az orvosokat a pontosabb diagnózis felállításához és a hatékonyabb terápia kialakításához. A testrészek –, mint a karok, lábak és törzs – pontos értékeinek ismeretében lehetséges a test változásait a kezelés során mérni. Kiváltképp, mivel az InBody érzékeny azokra a kiterjedésekre, mellyel a jobb- és balkezesség megkülönböztethető, ezért azokat az apró változásokat is detektálja, melyek szemmel nem érzékelhetők.Az InBody alkalmazásával megítélhető a betegek testfolyadék egyensúlya, dialízis előtti és utáni testfolyadék változása és tápláltsági státusza. Érzékenyen reagál a testfolyadék változásokra, ezért igazolni képes az ödéma adatok drámai változásait.Az InBody pontos vizsgálati adatokkal szolgál a testfejlődés státuszáról és egyensúlyáról. A szegmentális analízis adatait és a különböző testindexeket alapadatként használják a testgyakorlatok előírásánál.Az InBody alkalmazásával elemezhető a páciensek tápláltsági és egészségi állapota sorvadásos betegségek, geriátriai betegségek, krónikus betegségek és a gyermek növekedési periódusa folyamán. Különösképpen a széles hullámsávú frekvenciák alkalmazása révén, pontos diagnózist ad a betegek tápláltsági állapotáról.Az eredménylap megismertetése során a páciens szembesül testének összetételével, mely alapján a kezelési terv kialakítható. Az értékek bemutatják elkülönítve valamennyi testet alkotó összetevő súlyát, melyek együtt a vizsgált személy teljes testsúlyát alkotják. A mért értékek aztán összehasonlíthatók a normálértékekkel.A vázizom és a testzsír tömege a súlykontroll fő komponensei. A vízszintes vonalgrafikon segít a testösszetétel értékelésében a normálértékhez viszonyítva. A vonalgrafikon melletti szám mutatja a mért értéket, a vonal vége pedig a tartományon belül elfoglalt helyzetet jelzi. Ha a vonalak hossza hasonló, úgy a testösszetétel jól kiegyensúlyozott, amennyiben a vonalak hossza eltérő, úgy a testösszetétel nincs egyensúlyban.A BMI és a testzsír százalék arányának egyidejű bemutatásával az InBody720 képes felismerni a rejtett elhízást. A testösszetétel analízise nyomán az elhízás átfogó diagnózisa különböző értékelési módok segítségével végezhető, úgymint a test-zsírszázalék és derék-csípô arány.A test zsír- és ásványianyagmentes állapotának egyensúlya (lean balance)
 Több eltérő értékelésre nyílik lehetôség azzal, hogy az InBody diagramjain egyaránt mutatja a vizsgált személy aktuális súlyához tartozó értékeket, és az ideális súlyhoz viszonyított abszolút értékeket. A szegmensenként történő izomeloszlás mérése lehetôvé teszi, hogy a test egyensúlyát és fejlôdését szegmensenként ellenőrizzük. Az InBody alapvetô információkat szolgáltat ahhoz, hogy a rehabilitációs kezelés hatékonyságát ellenőrizzük vagy a testgyakorlásra vonatkozó teendőket meghatározzuk.Tápláltsági állapot, testsúly összetevôk, elhízás, testtáj egyensúly, testi erő, és az egészségi állapot értékelése. Az InBody720 eredménylapja az összes kapott eredményt a jobb oldalon összesíti, ami a vizsgált személyek számára jelentôsen megkönnyíti egészségi állapotuk áttekintését. Eltérô színekkel jelöli a „megfelelő” és a „nem megfelelő” állapotokat. Mindez elôsegíti, hogy az egész test összetétele egyetlen ránézéssel ellenôrizhetô és áttekinthetô legyen.A vizsgálati eredmények tárolhatók, így a vizsgált személy testösszetétel változásai időrendben követhetők.A testösszetétel analízis eredményei alapján itt megadja a célsúlyt, hogy annak eléréséhez mennyi zsír és izom szükséges.

 

Forrás: xtremetours.gportal.hu